Ankara Tavşanı ırkı tavşanlar aleminde bilinen en eski tavşan ırklarında biridir ve yüzyıllar boyu gerek evlerimizde gerekse güzel tüyleri yüzünden tavşan çiftliklerinde yetiştirilmiştir.Nasıl melezleştirildiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.Pek çok tavşan ırkı gibi tarihçesi konusunda yeterli ve kesin bilgi yoktur.

İngiliz denizcilerinin 1723 yılında bu tavşan ırkını Karadeniz Bölgesi’ndenuzun tüylü olmaları sebebiyle alıp Fransa’ya götürmüşlerdir.Fransa’da Bordeux limanında sattıkları idda edilmektedir.Fakat bugün bilinen itibariyle Ankara Tavşanı 1770 yılında İngiltere’de elde edilmiştir.Uzun tüylü olması sebebiyle tavşan çiftliklerinde ticari kaygı olarak kullanılmaya başlanılmıştır.
Neden Ankara Tavşanı dendği konusunda ise net bir bilgi olmasa da Ankara tavşanına benzerliği nedeniyle İngilizler tarafından bu ismin verildiği olasıdır.Tabiki Anadolu’da yetişen özgün Ankara tavşanı ile akrabalığı bulunmamaktadır.Ankara kedisi ile benzerliğinin bu ismi almasında etkisi olacağı tahmin edilmektedir.
Ankara Tavşanı Özellikleri
Ankara Tavşanı Irk Özellikleri: Ankara tavşanında boyun kısa, baş yuvarlak ve orta büyüklüktedir. Kulakları dik, iki yana açık ve uçlarında birer püskülü vardır. Kulakların iç yüzleri ince, kısa ve seyrek tüylerle örtülüdür. Kulağın dış yüzü ipeksi, ince uzun tüylerle kaplıdır. Beyaz tavşanlarda gözler kırmızıdır. Bu albino olmalarından ileri gelir. Vücutlarında renk verici (pigment) bulunmaz.
Ayaklar ince uzundur ve uzun tüylerle kaplıdır. Kemikler ince ve sağlamdır. Ortalama canlı ağırlıkları 3,5-4 kg’dır. Ergin canlı ağırlık dişilerde erkeklerden daha fazladır. Bu hayvanlar 3-4 aylıkken cinsel olgunluğa gelirler. Fakat çiftleştirme için en uygun yaş 7-8 aylık yaştır. Bir batında 5-6 adet yavru doğuran Ankara tavşanlarında sütten kesim çağındaki kalan canlı yavru sayısı ortalama 3’tür. Yavrular 6 haftalıkken sütten kesilirler.
Ankara Tavşanı Irkı’nda vücut diğer ırklara göre orta derecelidir. Tavşanın canlı ağırlık ortalaması 3.5 kg. dır.Mehşur tüyleri 15–20 cm ulaşabilmektedir.
Ticari olarak tavşan çiftliklerinin bir kısmında Ankara Tavşanı yılda ortalama 500 g. yün almak mümkündür. Almanya’da yer alan tavşan çiftliklerimde yıllık ortalama yün verimi 1 kg. aşan tavşanlar bulunmaktadır.Bugün çeşitli renklerde Ankara Tavşanı elde edilmekle birlikte dünyada en çok tutulan ve en çok sevilen tavşan beyaz renklisidir.
Merhaba ankara tavşanı olarak satın almak istiyorum ama tavşan besleme konusunda kararsızım. Babam armatör aslında eve maymun alacağız ama kararsız kaldım. Tavşan mı beslemsem maymun mu beslesem bilmiyorum. Amcamda geçen gitti safariye ama gümrükte geçiremedi. Gümrükten maymunu nasıl geçiririm yhaa.
ankara tavsani almak istiyom. Soyu tukenmedi degil mi?
annemgili ikna ettim bana yardim edin
Soyu tükendiyse yazık olmuş. En azoından köken olarak türk malı bir tavşan olması iyi olurdu. Burada asıl suç tavşan besleyicilerinde. Tavşan bakmayı bilmiyorlar ve besleyemiyorlar. Yazık gerçekten
Maalesef çok az kırma olmayan kaldı kırmayla kırmanın çifleşmesi olan aldık biz o kadar kalmamamış ankara türü; ama sadece tüyü için üretiliyo eğer fazla büyürse kürk üretim sistemlerine fln gönderiyolar 🙁
eminönünde var ama kırma
Merhaba…evde bakimi ve bana alismasi en iyi irk sizce hangisidir…teşekkür ederim. ….
bu konuyu irklara indirgemek pek dogru olmaz. Ornegin sahiplendiginiz bir tavsana ne kadar ilgi gosterirseniz o kadar hizli sizi sevecektir. Size alismasi ile sizin ona ilginiz( tabiki bunaltmadan) ile dogru orantilidir
Ankara Tavşanı bakımında diğer tavşan ırklarına göre farklı bir bakım gerekli midir? Yeni bir taşan alacağız çok güzel tüyleri olduğu için bu türden almayı planlıyorum. Tavsiyeniz nedir ?