Tavşanlarda Diş Hastalıkları

Tavşanlar zoolojik sistemdeki yerleri açısından kemirgenler sınıfından olmasalarda, kemirmek onlar için zorunluluktur. Çünkü tavşanların dişleri durmaksızın uzamaktadır ve yaklaşık olarak haftada 3 mm kadar aşınması gerekmektedir. Bir şeyleri kemirmek tavşanların dişlerinin törpülenmesini ve her zaman ihtiyacı olan boyutta kalmalarını sağlamaktadır. Tavşanlar kemirebilecekleri bir şeyler bulamadıkları taktirde gereğinden fazla uzayan dişler gıdalarının alınmasına ve çiğnenmesine engel olmakta ve bir süre sonra ölümle sonuçlanmaktadır. Tavşanlar bu durumun oluşmasını engellemek için sürekli bir şeyleri kemirme ihtiyacı duyarlar ve bu sebeple çok meşkul canlılardır.

Tavşanların dişleri doğal olarak bir miktar kavislidir. Dişler aşınamayıp aşırı şekilde büyüdüğünde;karşı taraftaki dişlerin iç tarafına yada dilin uç kısmına batarak tavşanların ağızlarında yaralar açarlar. Açılan bu yaraların ağrıya sebep olması yüzünden beslenmeyi durdururlar.

TAVŞANLARDA DİŞ HASTALIKLARININ SEBEPLERİ

1- Genetik Faktörler: Tavsan Disi

Özellikle lop-eared rabbit ırkı tavşanlarda sık gözlenir. Bu tavşanlarda genetik seleksiyonla çene uzunluğu kısaltılmıştır. Çene yapısındaki bu değişiklik; tavşanlarda alt ve üst dişlerin birbirleriyle uyumlu olarak kapanamaması ile sonuçlanmıştır. Bu dişler aşınmadığı sonunda kesilmeleri veya çekilmeleri gerekir. Bu tip diş problemi, genellikle bir yaşın altındaki genç tavşanlarda görülür ve sıklıkla ilk olarak kesici dişlerde ortaya çıkar. Tedavi edilmediği taktirde çiğneme dişleride bu durumdan etkilenecektir. Bu tür anormal dişlerin ömür boyu bakım ve kontrolünün yapılması gerekir.

2- Travma: Tavşanların yüzlerine aldıkları darbeler çene ve diş yapısındaki değişikliklerle sonuçlanabilir. Eğer çene kırılırsa, kemiklerin anormal pozisyonda kaynaması ile sonuçlanabilir. Dişler kırıldığı taktirde; (en çok kesici dişlerde görülür) dişlerin yanlış bir açıyla büyüme ihtimalleri vardır. Bu durumda ağız boşluğunun yapısı değişecek ve bir çok diş problemi ortaya çıkacaktır.
3- Sistemik Hastalıklar: Bazı sistemik hastalıklar diş sağlığında değişikliklerle sonuçlanabilir. Örneğin; vücutta kalsiyum seviyesinin değişmesine sebep olan hastalıklar, tavşanların dişlerini çevreleyen çene kemiklerinde değişikliğe neden olabilir. Bu durumda tavşanınızın dişleri normal pozisyonlarına göre yer değiştirir ve sonuçta dişlerin normal şekilde kapanması engellenir. Ayrıca tavşanlar hastalıklar yüzünden katı cisimleri kemiremiyecek kadar bitkin olduklarında dişler aşınamaz ve aşırı büyümeye başlar.
4- Diş Enfeksiyonları: Tavşanlarda diş enfeksiyonları yaygın olarak görülmez. Diş apseleri, tavşanlarda daha çok dişlerin aşırı büyümesi gibi uzun süreli diş problemlerinin sonucu olarak ortaya çıkar.

5- Beslenme: Evde beslenen tavşanlarda görülen diş hastalıklarının belkide en yaygın sebebi beslenmedir. Genel inanış; pelet yemlerin bir tavşan için en iyi besin kaynağı olduğu yönündedir. Pelet yemlerin kullanımının pratik ve temiz olmasının yanında, bir tavşanın ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerdiği düşüncesi tavşan sahiplerinin pelet yemleri tercih etmelerine sebep olmaktadır. Aslında bu ticari pelet yemler, çiftliklerde beslenen üretim tavşanlarının hızlı bir şekilde büyütülmeleri için geliştirilmişlerdir. Pelet yemler öğütülmüş ve karıştırılmış yem ham maddelerinin preslenmesiyle yapılırlar. Ancak tavşanların yapısı, neredeyse çiğnenmiş olan bu şekildeki hazır yemleri tüketmek için tasarlanmamıştır. Pelet yemlerin tavşanların ağızlarında kolayca kırılması sebebiyle dişler az çalışır ve tavşanların dişlerinde oluşan aşınma miktarı çok azdır. Buna ek olarak, pelet yemlerin konsantre besin kaynakları olmaları sebebiyle,tavşan tarafından tüketilen gıdanın hacmi; bir tavşanın doğal olarak yemesi gereken yem miktarının küçük bir bölümüdür. Bu sebeple bir tavşanın gün içinde çiğnemek için ayırdığı zaman dilimi zorunlu olarak azalır. Peletlenmiş yemlerin yapısı ve küçük bir hacme sahip olmaları, gerekli olan uygun diş sürtünmesini olumsuz yönde etkiler. Bu durumda hiç bir ev tavşanı için pelet yemler, tavşanın gıdasının ana kaynağı olarak önerilmez.

Uygun olamayan beslenme, tavşanlarda diş bozukluklarına sebep olabilir ve bu durum bir kaç yıl boyunca açıkça gözlenemeyebilir. Etkilenmiş tavşanlar genellikle 3 yaşında veya daha yaşlıdırlar. Dişlerdeki değişiklikler başlangıçta çok yavaş ilerleyebilir ancak durum hızlı bir şekilde düzeltilmediği taktirde gelişmiş diş bozuklukları oluşabilir.

TAVŞANLARDA DİŞ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ :

Neredeyse farkedilmeyen diş hastalıklarından, ciddi derecelere varan diş hastalıkları ile ilgili belirtiler aşağıda listelenmiştir. Eğer hastalık hafif derecede ise tavşanınız açık belirtiler göstermeyebilir ve durum sadece veteriner hekiminiz tarafından yapılan muayeneler sonucunda ortaya çıkabilir. Ancak pek çok diş problemi sonuçta ağrılı duruma gelir ve tavşanlarda beslenme sırasında yemlerini yemekte zorlanma ve huzursuzluk gibi bazı açık belirtiler göstermeye başlarlar.

Uzamış bir dişin tavşanın yanağına yada diline sürtünmesi sonucu oluşan yaranın sebep olduğu ağrı sebebiyle, tavşanın gıdasını ağzına alamaması yada çiğneyememesi yüzünden oluşan iştahsızlık yaygın olarak görülür. Bunların dışında tavşanlarda iştah azalmasına neden olan pek çok sebep vardır.

Tavşanların dişlerinin kapanmasındaki uyumsuzluk yada ağrı sebebiyle tavşanlar havuç, pelet yemler ve özelliklede kuru ot gibi çeşitli maddeleri yemeyi durdurabilirler. Tavşanlar meyve ve sebzeleri yemeye devam ederler ancak daha sert gıdaları yiyemezler.

Tavşan besinlerini yemeye çalışır fakat tam olarak ağzına aldığı gıdaları çiğneyemez ve besinlerinin bir kısmı ağızdan dışarı dökülür.

Tavşanların üst dişlerinin hastalıklarında yaygın olarak görülen bir belirtidir. Tavşanların üst dişlerin kök uçlarının gözyaşı kanalına yakın olması sebebiyle; diş köklerinin iltihaplanması ya da uzaması durumunda, gözyaşı kanalı kısmen ya da tamamen tıkanır. Ancak gözyaşı bezleri hala gözyaşını üretmeye devam eder ve bu akıntı gözlerin kenarından taşar.Tavşanların gözlerinin köşelerinde ıslaklık veya tuz ve muköz akıntıların birikimi sonucu oluşan beyaz kabuğumsu bir materyal görülür. Bu akıntı ince kıvamlı sütümsü görünüştedir. Bakterilerin gözyaşı kanalını enfekte etmesiyle birlikte iltihaplanma görülür. İltihabın rengininde beyazımsı olmasına karşın kıvamının daha koyu olması ile yoğunlaşmış gözyaşı akıntısından ayrılabilir.

Eğer üst kesici dişlerin kökleri iltihaplanmış yada uzamışsa sinüsleri tahriş edebilir ve bu durum burun akıntısı ile sonuçlanır.

Aşırı büyümüş dişler yüzünden tavşanın ağzını tam olarak kapatamaması sebebiyle ağızdan salyanın aktığı gözlenir. Tavşanın boyun altında çenesinde ve ağzının köşelerinde tükürük birikir. Tavşanlarda diş hastalıkları dışında; kötü lezzetli cisimlerin yenmesi, ağız içine batan yabancı maddeler ve aşırı derecedeki genel halsizlik durumlarında da ağızdan salya akışı gözlenebilir.

Tavşanların nadir olarak dişlerini gıcırdatması normal bir davranış olarak görülebilir. Ancak yoğun bir şekilde devam eden diş gıcırdatma durumu, tavşanınızda bir problem olduğunun belirtisidir. Özellikle ağrılı durumlarda tavşanlarda diş gıcırdatma gözlenir. Diş hastalığı bulunan tavşanlar dişlerini normale oranla daha sık gıcırdatabilirler. Karın bölgesinde rahatsızlık olan tavşanlarda ise diş gıcırdatma çok sık gözlenir.

Üst çenedeki azı veya küçük azı dişlerinin üst kısmında bulunan apseler gözlerinin arkasına basınç yapabilir. Bu durumda gözler yavaşça dışarı doğru itilir. Görme siniri gerilir, hasara uğrar ve tavşanda görme kaybı oluşur. Ayrıca gözün arkasında bulunan tümörler de benzer belirtilere sebep olabilirler.

TAVŞANLARDA DİŞ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ :

1- Diyet: Diş hastalıklarının tüm tiplerinin önlenmesi tamamen mümkün değildir. tavsan-bakiminda-samanin-onemi-tavsanlar.netDiş hastalıklarının oluşmasında ve önlenmesinde tavşanınızın beslenme tarzının çok önemli bir rolü vardır. Tavşanınız günlük olarak sınırsız kuru ot ile iyi miktar ve çeşitte taze yapraklı yeşilliklerden oluşan bir diyetle beslenmelidir. Sadece pelet yemlerden oluşan bir diyetten uzak durun. Tavşanlara kemirmesi için ek olarak taze ağaç dalları ( bu ağaçların böcek ilaçlarıyla ilaçlanmamış olması gerekmektedir.), işlenmemiş ve verniklenmemiş ham tahta parçaları ile boyanmamış hasır sepetler verilebilir. Tavşanınıza sağlıklı bir diyet temin etmek, dişlerin düzgün bir şekilde kapanmasını garantiye almak için yeterlidir. Tavşanınıza sağlıklı bir diyet sağlamak için hiçbir zaman geç değildir. Doğal bir beslenme tarzının sadece sağlıklı dişler sağlamasının dışında çok sayıda faydası vardır.

3- Veteriner Hekim Kontrolleri: Tavşanınızın dişleri en azından yılda bir kere diş hastalıkları yönünden veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmelidir. En iyisi paraziter ilaçlamalar veya genel kontrol amacıyla veteriner hekiminize gittiğinizde tavşanınızın dişlerinin veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmesidir.

Evde beslenen tavşanlarda diş hastalıkları sık olarak gözlenir. Tavşanınızın diyeti; diş hastalıklarından korunmada en önemli faktördür ve yine diş hastalıklarının tedavisi sürecinde uyulması gereken başlıca etkendir. Tavşanların dişlerinin bu şekilde uzamasını istemiyorsak; mutlaka onlara kemirebilecekleri şeyleri sağlamamız gerekir. Tavşanlarda dişlerin aşırı şekilde uzamasını önlemenin en doğal yolu; diyetlerinin %75′ inin saman ve kuru otlardan oluşması, %25’inin ise diğer taze meyve ve sebzeler ile düşük oranda pelet yemlerden oluşmasıdır.

61 thoughts on “Tavşanlarda Diş Hastalıkları”

  1. merhaba tavsanimin dişlerinde olası bi kararma var disinin alt kısımlarına doğru daha çok çiğneme bölgesinde ne yapmaliyim

  2. Merhaba. 8 aylık erkek tavşanım var ve 3-4 aydır gözleri akıyor. beyaz tuzlu bir sıvı. yemeğini yiyor fakat eski neşesi yok gibi sadece. normal bir kedi gibi yaşıyor bizimle. çok uyuyor. 3 farklı hekime gösterdim hiçbiri anlayamadı. damla verip gönderdiler. Sadece sonuncusu ankarada hayvan hastanesine göz bölümüne götürdüğüm doktor da tam anlayamadığı için göz yaşı kanalları tıkalı olduğu için olmuş olabilir diyip kanalları açıp damla verdiler. o da hiç bir işe yaramadı. hala akıyor. Ankaradayım iyi bir doktor bulamadım. Ön üst dişlerinden şüpheleniyorum. rengi koyulaştı alt dişleri beyaz yalnız. burada yazıldığı gibi ya iltihaplanma ya da uzama var köklerinde.çok üzülüyorum. ankarada gidebileceğim tavşan için yardımcı olabiliecek bir doktor öneriniz olursa çok sevinirim.

  3. Tavşanım hakkında yapabileceğim her şeyi yapmaya çalışıyorum, dişi sürekli yamuk uzadığı için kendi kendini törpüleyeniyor ve sürekli veterinere götürmek zorunda kalıyoruz. Yakın çevremde tavşan uzmanlığı olan bir doktor da bulamıyorum. (İstanbul) Yabancı bloglarda okuduğuma göre sürekli yamuk uzayan dişleri veteriner çekiyormuş ve düzgün uzamasını sağlıyormuş. Bizimki de uzun süreli devam eden ve bundan sonra da devam edecekmiş gibi gözüken bir problem. Bir zaman sonra bütçe problemi de oluşturuyor ama onun yanında yeme/içme sağlığından endişe duyuyorum. Tavşanımla çok şey atlattık şu an yaklaşık iki yaşında ve daha fazla ağrı/sızı çekmesini istemiyorum. Yakınımızdaki çevrede nereye gitsem sadece dişlerini kesip törpülüyor o da yeniden uzayana kadar yaklaşık iki iki buçuk hafta ya gidiyor ya gitmiyor. Yardım edebileceğiniz bir konu ya da bir tavsiyeniz var mı?? Belki tanıdığınız veya bu konu için önerebileceğiniz bir yer? 🙁

    1. Merhaba bu sorun ile daha önce hiç karşılaşmadım şu an için bir önerim yok ama danışacağım birisi var. Size dönüş yaparım tıpkı bu şekilde.

      1. eğer ingilizceniz iyiyse birkaç tane aynı sorunla karşılaşılan blog yazıları buldum, çoğu bu soruna tavşanının ön dişini çekerek engel olmuş. birkaç tanesini buraya bırakıyorum.
        1- https://www.rabbitsonline.net/threads/no-front-teeth.28049/
        2- https://www.bellemeadanimalhospital.com/blog/rabbit-teeth-malocclusion-detection-and-treatment/
        3- http://www.medirabbit.com/EN/Dental_diseases/Stella/Stella.htm
        4- https://rabbit.org/when-teeth-turn-to-tusks/

      2. Cansel Coşkun

        Merhaba, tavşanım(3 aylık) çenesine darbe alması sonucunda alt dişlerinden birisi oynuyor. Veterinere götürdüm ama yaşadığım yerde hiçbir veteriner “tavşanlar uzmanlık alanım değil” diyerek oralı olmuyorlar. Vitamin alıp suyuna karıştırdım ve yiyeceklerini küçük parçalara bölüm yemesini sağlıyorum ancak çok endişeliyim. Oynayan diş ile ilgili ne yapmam gerekiyor, yardımcı olabilir misiniz?

  4. Tavşan diş bakımı hakkında bilgi aradım sitenizde ama yeterli bilgi bulamadım , tavsanim diş çıkarmaya başladı sanırım çok huzursuz ve yemek yemiyor napmam gerek arkada dişiı uzamış gibi duruyor

  5. HOLLANDA LOP TAVŞANlarimdan birinin üst dişi normalinden çok daha uzun ve gittikçe zayıfladı dişlerini kesip törpuledik ama tekrar uzuyor ne yapmamız gerekir

      1. Yeni Dünya veya dut dalları koyuyoruz kemirsin diye dişleri sürekli uzamaya devam mı eder alt dişleri önde üst dişleri de ağız içinde uzuyor sürekli

  6. Merhabalar arkadaslar yaklasik 1.5 aylik yavru hollanda lop tavşanımız var. Tavsanimiz agiz etrafi ve girtlak alti kısmını salyasiyla asiri derecede islatiyor. Salya dememdeki sebeb gozetim altinda tuttugumdan ve suya yakin olmadigindan kaynakli. Sizden ricam bunun sebebi ne olabilir sanki yıkamiscasına bir görüntü oluyor ilgilenen arkadaslar cok tesekkur ederim

  7. 3.5 yasında bi tavşanım var sol alt çenesinde kemik gibi bi şişlik var neden olabilir acaba herhangi bir haraketsizlik veya iştahsızlık yok cevaplarsanız çok sevinirim

  8. Tavşanımin sol alt cenesinde şişlik var baya bii ve ağzına yemek alamıyor yemek istiyor ama yiyemiyor ve sislik günden güne buyuyor veterinere goturdum ama anlamiyorum lütfen Ankarada Anlayan bi veteriner tanıdığınız varmı?

    1. Ne dediler benim de tavşanımın sol alt çenesinde şişlik var ama Yemesinde bi problem yok Ankaradayım lütfen bilgi verir misin.

      1. Merhaba tavşanınızın çenesinde ki şişliğiyle ilgili bilgi edindiniz mi aynısı benim de tavşanım da var cevap verirseniz sevinirim

  9. Tavsanim var alttan 3 4 m uzunluğunda dus cikmis ve baya zayiflamis ve yuruyemiyor veterinere goturduk disleri kestiler ayagunda bisey yokxdediler 15 ghn sonra yeniden uzadi ve yeniden kesturduk ayagi hala aynı yine bisey yok dediler hala surterek yuruyor sebebi ne olablr

  10. Merhaba 6 aylık Hollanda lop tavşanım var. Sol alt dişi çarpmaya bağlı sallanıyor. Sallanması geçer mi acaba

  11. Merhaba benim bir yavru tavşanım oldu 13 günlük üst çeneyle akt çene üst üste gelmiyor.Ve dişinin biri büyük biri küçük. Bu nun için ne yapmalıyım?

    1. Lütfen 13 gunluk masum bir canlının dişiyle falan ugrasmayın. bu yasta diş kısa, uzun … tarzı problemleri olmamaz. endişe etmeyin

  12. Tavsanimin sag alt dışının ucu kırık az besleniyor oda meyve kuru yem yemiyor oldukça zayıfladı ne yapmam gerek

  13. benim tavşanımın çenesinin sol kısmında şişlik var ne yapılabilir teşisi nedir ciddi bi şey var mıdır

    1. meleknaz hanım biz teşhis verebilecek yetkili bir merci değiliz. Sadece bir internet sitesiyiz ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz üyeler arasında. Lütfen detaylı bilgi için profesyonellerden destek alınız.

  14. Sevim daniş

    Merhaba benim tavşanımda da diş problemi yaşadık tesadüfen fark ettik ameliyat oldu tüm dişleri çekildi acılar hariç ön dişler üst çene ve alt çene egzotik hayvanlar için Dr bulmak zor neyseki çok iyi bir Dr bulduk gözde hnm çok teşekkür ediyorum onun sayesinde yaşama tutundu şimdi çok mutlu 5 aylıktı henüz çenesi önde imiş 😀 resim paylaşmak isterdim ama yapamadım dişleri hafife almayın herkese saygı ve sevgiyle

    1. Benim tavşanımdada aynı sorun var alt ve üst dişleri düzensiz ve iki haftada bir dişlerini kestiriyordum alt dişleri yok üst dişlerini çektirsem ne olur siz çektirip ameliyat yapınca tekrar dişleri çıktı mı lütfen cevap yazın

  15. Merhaba Tavşanım 9 aylık ve üst dişleri çarpık bir biçimde ayrıca sol üst dişi oldukça kısa diğeri ise uzun herhangi bir sorun görülmüyor ama dediğim gibi çarpık x şeklini almış diyebilirim. Napabilirim?

      1. Üst dişlerinden biri uzun biri kısa kalmış ve uzun olan diş kısa olanın üzerine binmiş herhangi bir ağız kapatamama veya yememe sorunu yok ama sorun oluşturabilir mi veya napmam gerek diye merak ettim

        1. Tavşanzilla

          açıkcası bu tarz konularda bir uzmandan destek almanız daha doğru olacak. Bu şekilde yazışarak yardımcı olmamız zor size

  16. Merhaba, tavşanımın ön dişlerinde yamulma olmuş. Biri ağzının içine doğru bakıyor, diğeri dışarıya. Havuç yemeyi bıraktı ve eskiye göre daha az yiyor. Ne yapmam gerekiyor ve ne olmuş olabilir?

    1. Tavşanzilla

      Bu tarz bir durumda veteriner veya hayvan hastahanelerine ulaşmalısınız. Burdan yapabıleceğimiz bir şey yok maalesef

  17. Lop tavsanimin alt sağ dişinin dustugunu fark ettim,acaba yenisi buyuyecekmi ne yapmamız lazım şimdiden tesekkurler

  18. Merhaba, cüce tavşanımız disindeki apse sebebiyle ameliyat oldu. Veteriner enjektor ile yedirmek uzere otlu bi mamayi su ile karistirip vermemiz soyledi fakat tavsanimiz asla yemiyor. Ne tavsiye edersiniz? Salatalik ve elma rendeledik onlari da bi iki yer gibi yapti fakat yemiyor.

  19. sevilay melek

    merhbalar benım tavşanım dışlerı kefes surduyor işhatsız hıc birsey yemeye başladı zayifdı ney yapmam gerkıyor bana yardımıcı olurmusun l
    lüften

    1. Tavşanzilla

      Şu an durumu nasıl? Nasıl şartlarda yaşıyor? üşüyor mu? hasta mı ? ishal mi? veterinere veya hayvan hastahanesine gitti mi?

  20. benim tavsanımın adı pörtlek bugun alt dişleri cok uzun oldugunu gordum agzını bir müddet kapatamadı ben ne yapmalıyım ona bugun havuç verdim her zaman vermiyorum cünku bu sayfada zararlı oldugunu okudum bir müddet agzı açıktı ama onu yerine bırakırken kapattı ağzını yinede o kadar açık tutması beni endişelendirdi cevap verirseniz sevinirim

  21. Merhabalar tavşanımın dişleri uzadı ve kemirmek istemiyor hemde hiç istemiyor ve üst dişlerin arkasında yeni dişler uzamaya başladı tavşanım 1 yaşında bu kadar küçük bi yaşta böyle bir rahatsızlık olması normal mi lütfen yardım edin çok endişeleniyorum 😥😥

      1. Bana gönderdiğiniz içerikteki herşeye uyduğumuzdan eminim ama tavşanım kemirmiyor bazen zorla kemirttirmeye çalışıyoruz eskiden böyle değildi acı çektiğini de zannetmiyorum internette Pelet yemlerin dişlerini aşındırmadıkları için. Dişlerinın uzamasının önüne geçemez diyo ama biz zaten Pelet yem de kullanmıyoruz küçük buğdaylardan oluşan karışık bi yemi var ve bu yemler de sert yemek için dişleriyle kırması gerekiyor birde bu aralar gerekmedikçe hareket etmiyor. Kafesinde hep kafasını yem kabı ile kafesin arasına sokup uyuyor çok endişeleniyoruz bu hareketlerinin diş problemi ile alakası var mıdır birde ön dişlerinin hemen arkasında yeni dişler çıkmaya başladı tam da alt dişlerinin kapandığı bölüme geliyor bi öneride bulunursanız sevinirim şimdiden ilginiz için teşekkürler

  22. Merhaba
    4, 5 aylık bir tavşanım var. Bir gün severken bıyıklarından biri elime geldi 5 aylık Tavşanlar da görülür mü normal midir?

  23. Lop tavşanımız var üst dişleri kısalmış tırtık tırtık olmuş bu durum doğal bir törpüleme yöntemi yada diş kırılmasımıdır veterinere götürmek gerekirmi çok fazla marul yiyor ama katı sebzelerden hoşlanmıyor dişiyle bağlantısı var mıdır ortalama2 aydır bizde aldığımızda çok küçüktü daha yeni büyüdü zamanla düzelir mi bilemedik 🙁

      1. Merhaba benim tavşanım 3.5 yaşında aynen bu şekilde bi sorun yaşıyor ön dişlerinin arkasında diş çıkartmış ve gözleri akıyor veterinere götürdük hiçbi şey bilemediler ben internetten araştırdım ve dişiyle ilgili olduğunu anladım tekrar aynı veterinere götürdük ve çekilmesi gerektiğini söylüyorlar ve bunun bi riski varmış verecekleri şeyi kaldıramayabilirmiş yaptırsam da tekrar çıkar diye korkuyorum ne yapmalıyım yardım eder misiniz?

        1. merhaba ne yazık ki bazı veteriner hekimler tavşan konusunda bilgisiz ve bilgisizliklerini söylememekte ısrarlılar. Bu sitede emin olun benzer çok şikayet duydum.
          Sorunuza gelecek olursa ben diş konusunda hiç sorun yaşamadığım için herhangi bir fikrim veya tavsiyem yok. Karar ve risk sizin umarım doğru kararı verirsiniz 🤲

  24. Merhabalar 🙂
    2 yaşında bir tavşanım var. Üst ön dişlerinde (uçlarda) hafif lekeler oluşuyor. Sizce endişe etmeli miyim?

    1. Açıkcası pek ihtimal vermiyorum ama isterseniz bu ve diğer konularda aklınıza soru işareti kalmaması için bir veteriner hekime veya hayvan hastahanelerine gitmenizde fayda var.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tavşan 🐇
Scroll to Top