Tavşan Hastalıklarından Korunma Önlemleri – Nasıl Korunulur

Tavşanlarda sağlık koşullarının yerine getirilmesi tavşan yetiştiriciliğinde önemli konulardan biridir. Yavruları arasında veya sürüde hastalıkları önleyici tedbirli olmakla birlikte , tavşan besleyicisi yine de herhangi bir hastalığa karşı uyanık olmalı ve hastalıkları bilgisine sahip olmalıdır. Bir hastalık belirtisinden kuşkulandığı anda, belirti gösteren tavşan(lar) hemen

Sinirli ve hasta bir tavşan
Tavşan

ayrılarak hastalığın yayılmasının önüne geçilmelidir. Karantinaya alınan hastalık şüphesine sahip tavşan en az 2 hafta boyunca karantinada kalmalıdır. Elbette bu karantina süresi çiftlik tavşanları içindir. Evde beslenen evcil tavşanlar için veteriner hekimin tavsiyesine uyulmalıdır.

Eğer çiftlikte yetiştirilen bir tavşan ise, sürünün sağlığını korumak amacıyla tehlikeli olup olmadığının tespiti için en az iki hafta süre ile karantinada kalmalı ve sağlık taraması sonuçlarında hastalık çıkmaz ise sürüye katılmalıdır.

Tavşanlarda uygun bakım, beslenme, ve tavşan yetiştiriciliği programlı bir şekilde uygulanırsa ve sağlık koşulları yerine getirilirse, hastalıklardan ortaya çıkacak zararlar en az seviyede olacaktır.

Tavşan hastalıklarından korunma yolları şunlardır.

1. Verilen yemlerin ve suyun; temiz ve taze olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü hastalıklar tavşanlara çoğunlukla yem ve sudan bulaşmaktadır.

2. Her doğumdan önce ve sonra doğum kutularu iyice temizlenerek dezenfekte edilmelidir. Yeni doğmuş yavrular hastalıklara karşı daha duyarlı olmaktadırlar. Bu sebeple özellikle yeni doğmuş yavruların temizliğine dikkat edilmelidir.

3. Yetiştirici tavşan hastalıklarını bilmeli ve tavşanın hastalığa yakalanması durumunda ne yapması gerektiğini bilmelidir.( Tavşan Hastalıkları kategorisini inceleyiniz. )

4. Yetiştirme kurumlarından, sergilerden veya başka bir yerden getirilen tavşanları önce ayrı bir yere koymalı ve hastalıksız olduğu anlaşılıncaya kadar diğer tavşanlar ile buluşması engellenmelidir.

5. Tavşan kafeslerinin tabanı ızgaralı yapılmalıdır. Örnek bir tavşanlık için bakınız TAVŞAN YUVASI .

6. Tavşanlar duygusal varlıklardır. Tavşanlıklar yuvalarında sık sık ziyaretçi olmamalıdır. Genellikle evcil tavşanlarda rastlanan bu olayda eve her gelen misafir (özellikle varsa küçük çocuk ) tavşanların korkulu düşmanlarıdır. Tavşanlar ilgi yağmurunu altında psikolojik olarak sıkıntı hissedebilirler. Özellikle küçük çocukların bir noktadan sonra işkenceye başlayan sevgi hareketleri tavşanların psikolojisinin bozulmasına neden olabilir.

7. Tavşanlardaki demir kısımlara temizlik esnasında çok dikkat edilmelidir. Tavşanların kemirme içgüdüsü yüzünden bu metal kısımlarda çok içli dışlı olacaktır.

8. Anne adayı tavşanların sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.

9.Kullanılan yem maddelerinin uygun ve rasyonlardaki besin maddelerinin besleyicilik özelliklerini tavşanın yaşına göre yeterli geleceğinden emin olunmalıdır. Bir tavşanın sürekli yanlınca marul ile beslenmesi ona dougunluk verebilir ama uzun vadede sağlığını bozacaktır. Tavşanların sağlıklı beslenmesi için bakınız TAVŞAN BESLENMESİ

Diğer pek çok alanda olduğu ister evcil hayvan olsun ister çiftlik hayvanı olsun sağlığı ön planda tutmak ve hastalıktan kaçınmak tavşan yetiştiriciliğinin birinci maddesi olmalıdır.Hastalık görüldükten sonra tavşanımızın iyileştirilmesi çoğu zaman maddi ve manevi kayıplara yok açmaktadır.Hasta tavşanın en yakın veteriner ortamına götürülmesi ve varsa diğer tavşanlardan ayrılması gerekmektedir.

Bunların yanı sıra çok önemli bir konuda tavşan besleyicisinin tavşan bakımı ve tavşan hastalıkları hakkında minimum düzeyde de olsa bilgi sahibi olması gerektiğidir. Bunun nedeni elbette tavşanın iyiliği içindir.Unutulmaması gereken nokta ise hastalıklara karşı veteriner hekime başvurulmalıdır.

15 thoughts on “Tavşan Hastalıklarından Korunma Önlemleri – Nasıl Korunulur”

  1. 2.5 aylık hollanda lob tavşanın var. Saman, kuru ot, pelet yem işe besliyorum. Aldığımda dışkısı çok küçüktü ama iştahı yerinde olmasından dolayı sorun olduğunu düşünemedim. Bir gün iyice durgunlaştı fark ettim ki gece dışkı yapmamış. Veterinere götürdüm bağırsaklarının iri teneli dışkılarla dolu olduğunu söyledi. 2ml lavman yaptı ertesi günü tekrar gelmemi ve tekrar yapacağını söyledi, gittim. Birde reçeteye şurup yazdı günde 1 kere ver dedi. 2. Tedavi gününde kokulu idrar ve yumuşak puding kıvamında dışkı yaptı, iştahı iyice kesildi. Veterineri aradım , penisilin antibiyotik yapacağını söyleyince götürmedim. Daha bebek olduğu için vücudu kaldırmazsa diye korktum. Benim sorum şu: İnternette haşlanmış patates, ekmeğin kuru kısmını bol saman verin yazıyor. İştahı olmadığı için zorla peleti ıslatarak şırınga ile yedirdik. Şu içiyor. Ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun. . .Eskişehir’ de yaşıyorum ve iyi bir veteriner hekimi biliyorsanız söyleyin. . .

  2. Merhaba tavsanim burnundan değilde ağzından nefes alıyor gibi sürekli ağzını açıp kapatıyor bide az önce hapsurur gibi olup baloncuk şeklinde burnu aktı yardimci olursaniz sevinirim

  3. Tavşansever

    Merhaba tavşanım 3 aylık balkonda bakıyorum bugün bahçeye indirdiğimde gıt-gıd gibi bi ses çıkardı yatarken ard arda 6-7 kez çıkardı bu sesi daha sonra normal davranışlarına devam etti endişelenmelimiyim bunu neden yapmış olabilir

      1. Lop tavşanı kulağı gibi oldu ama lop tavşanı değil. Hatta benim tavşanlarımın çocuğu kendisi, lop olmadığına eminim.

        1. İyide sizin tavşanların birinde lop kökenl olup olmadığından emin miyiz? eminseniz resim yollayın fikir alışverişi yapalım facebook grubumuzdakilerden

  4. merhaba 🙂
    2 yaşında bir tavşanım var. İdrar rengi turuncu-kırmızı arası. Yiyeceklerinden şüphelendim ama palet yem, marul, maydonoz, kuru erişte, leblebi yiyor bu aralar sadece. İdrar yolunda taş olmasından korktum ya da aklıma diyabet geldi. Tavşanlar şeker hastası olabilirler mi?

  5. evde iki tana tavşan besliyorum ikiside aynı kafeste kalıyorlar birinin tüyleri kabarmış ve çok halsiz duruyor ölücek gibi bu arada o tavşanım iki buçuk üç aylık ne yapmalıyım lütfen acil yardım edin

    1. tavşanınızda ishal gibi çeşitli durumlar var mı? nasıl tavşan besliyorsunuz? felç mi geçirdi ? biraz daha bilgi vermelisiniz?

  6. irem(tavşanım:gölge)

    benim evde 3 yaşında küçük bir kardeşim var tavşanıma işkence ederek seviyor tavşanı kurtarıncada ailem bana kızıyor bırak oynasın diyor ama tavşan rahatsız oluyor ben ne yapmalıyım lütfen cvp verin

    1. Tavşanzilla

      Yapmanız gereken tavşanların da can taşıdığını ve ailenize tavşan besliyorsanız onu korumanın görev olduğunu kibarca ailenize izah etmeye çalışmanız. Eğer aileniz bu sözlere alay eder veya gülerse de moral bozmayın. Çünkü haklısınız bu konuda

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tavşan 🐇
Scroll to Top