Bu yazı akademik dilde yazılıştır. Araştırmacılara ve meraklılara göredir.Evcil tavşanınız ile alakalı bir aramada bu konuya denk geldiyseniz Tavşan bakımı sayfasını ziyaret edebilirsiniz
Tavşan tek mideli otçul memelilerdendir.Sindirim sistemi tek mideli tek mideli domuzla, 4 mideli sığır arasında bir yapıdadır.Tipik bir herbivor(otçul) olan atların sindirim sistemine benzerdir.Atlarda olduğu gibi nispeten küçük bir mide, uzun bir bağırsak, genişçe bir kalın bağırsak ve kör bağırsak tavşan sindirim sisteminin başlıca aktörleridir.
Tavşanlar normal koşullarda az miktarda ve sık sık beslenirler.Bu sebeple evlerde veya tavşan çiftliklerinde sık sık beslenmektedirler.Aksi takdirde tavşanlara özgü sindirim rahatsızlıkları ile karşılaşmaları olasıdır.
Tavşanlarda mide de kısmen sindirilen besinler; ince bağırsağın bir bölümü olan tavşanın on iki parmak bağırsağına geçerler.Pankreas öz suyu bir kanalla bu alana boşalır.İnce bağırsağın kör ve kalın bağırsakla birleştiği yerde yuvarlak bir kesecik vardır.Buna Sacculus Rotundus (Yuvarlak kesecik) adı verilmektedir.Kalın bağırsaktan sonra Rectum (Göbek bağı) ve en sonunda Anüs bulunmaktadır
merhaba. veterinerlik okuyorum istanbul üniversitenizde. Derste hocamız anfide bu siteyi açarak resim üzerinden ders anlattı. Haberiniz olsun tavsanlar.net’i gorunce çok mutlu oldum. çaktırmadan resminide öektim :):)
Bu makale biraz ağir olmuş. 🙂
tesekkurler cikartiyorum yazilari