Tavşanlar eşeyli üreyen canlılar olup 1 erkek ve 1 dişi tavşanın birleşimi sonucu doğurarak çoğalılar. Dişi tavşanlar tek doğumda maximum 8 veya 10 yavru tavşana kadar doğurabilmektedir.
Tavşan çiftleşmesi, tavşanlar doğal ortamlarda ilkbahar ve yaz döneminde daha fazla çiftleşip üremelerine rağmen, evcil tavşanlar uygun beslenme ve koşulların olmasından dolayı yıl içinde çiftleşip üreyebilirler. Tavşanlarda gebelik dönemi yaklaşık olarak 31-32 gün sürmektedir. Hafif ağırlıkta olan tavşan ırkları 4-5 aylık olduklarında, orta ağırlıkta olanlar 5-6 aylık olduklarında, iri tavşan ırkları ise 8-10 aylıkken çiftleşebilir. Dişi tavşanlar ergen ağırlıklarının % 75 ine ulaştıklarında gebe kalabilirler. Erkekler ise cinsel olgunluğa 1-2 ay daha geç ulaşırlar.
Tavşanlarda Kızgınlık Dönemi
Dişi tavşanın erkek tavşanı çiftleşme için kabul etme dönemi kızgınlık olarak tanımlanır. Erişkin olan tavşanlar her 16 günün 14’ünde çiftleşmeye hazır olur. Kızgınlık gösteren dişi tavşanlar genellikle saldırgan ve huzursuz olur, iştahında azalma görülür, yuva hazırlamaya çalışır, suluk ve yemliklere çenesiyle sürtünür. Genellikle vulva şişkin, kırmızı ve nemli olur. Kızgınlık belirtileri bir kaç gün ya da çiftleşme oluncaya kadar bir kaç hafta devam edebilir.
Tavşanlarda Çiftleşme Zamanı
Dişiler kızgınlık belirtileri gösterdiğinde, erkek tavşanın yanına götürülmelidir. Bunun sebebi dişi tavşanın bu dönemde kendi bölgesinde başka bir tavşanı istememesi ve saldırganlık belirtileri göstermesindendir. Bu ortamda erkek tavşanda çiftleşmeye istekli olmayabilir. Kızgınlıkta olan dişi tavşan çiftleşmeye izin verecek şekilde arka tarafını yukarıya kaldırır. Eğer kızgınlık göstermiyorsa, bir köşede çömelir ya da erkeğe saldırma eğiliminde olur. Dişi tavşan çiftleşmeyi kabul ettiğinde, çiftleşme 5-50 saniyede tamamlanır. Erkek tavşan belirgin özellikte ses çıkararak geriye veya yana doğru yıkılır. Çiftleşme sonrasında erkek ve dişi tavşan hemen ayrılmalıdır. Gebe kalmış olan dişiler yeniden çiftleşmek istemez ve yumak gibi durur. Sırtına dokunulduğunda, erkeği ret ediyormuş gibi pozisyon alarak, garip sesler çıkarmaya başlar.
Tavşanın Pubertasa ve Çiftleşme Olgunluğuna Ulaşma Zamanı
Tavşanlarda dişi olanlar erkeklere göre daha önce pubertasa ulaşmaktadır. Pubertasa ulaşma yaşında beslenmenin, iklimin etkisi bulunmaktadır. İyi bir bakım ve beslenmeyle dişiler 3-5 ay içinde pubertasa ulaşır. Dişiler çiftleşmede kullanıldıklarında, ergin ağırlıklarının % 80 ine ulaşması beklenmelidir. Yani dişiler 5-7 aylıkken, erkekler 8-10 aylıkken çiftleştirilmelidir. Tavşanlar iyi bakıldığında damızlık olarak dişiler en çok beş yıl, erkekler en çok dört yıl kullanılabilir. Fakat dişilerin 1,5-2 yaşı en iyi verimin alındığı dönemdir.
Tavşan Seksüel Siklü, Östrüs ve Çiftleşme Özellikleri Nedir?
Memelilerin tersine tavşanlarda düzenli bir seksüel siklus bulunmamaktadır. Kışın son zamanlarında ve ilkbaharda seksüel aktivite daha belirgin ve yoğun olur. Dişilerde çiftleşme olması için, östrüsün doğru belirlenmesi gerekir. Bunun belirlenmesinde en etkili yöntem vulvanın inspeksiyonudur. Vulvada morluk olması ve hafif şişkinlik olması en belirgin östrüs bulgusudur. Fakat böyle olmasa bile dişiler çiftleştirildiklerinde gebe kalabilirler. Bunun dışında bu dönemdeki dişi arka ayaklarını uzatıp yatar. Huzursuz ve iştahı azalmıştır. Dudaklarıyla otları dağıtır, hareketlidir, tahtaları kemirir ve yemlikleri ve suluğa çenesiyle sürtünür. Dişi erkeğin olduğu yerde sırtını aşağıda tutarak, arka kısmını kaldırır ve lordosis pozisyonuna geçer. Bu östrüsün belirgin duruşudur. Diöstrüste kafesin köşesinde oturur ve erkeğe saldırır. Dişiler östrüste olduklarında genellikle çiftleşmeyi kabul eder. Fakat bazı hallerde bu dönemde bile çiftleşmeyi istemeyebilir.
Tavşanların çiftleşmeyi istediği dönem östrüs, çiftleşmeyi reddettiği dönem ise diöstrüs olarak kabul edilir. Tavşanlar östrüsü bir kaç yaşar. Çiftleşme olmazsa bazen bir kaç hafta sürebilir. Gebelik döneminde dişi çiftleşmeyi istemese bile, bazen çiftleşme olabilir. Bunun gebeliğe zararı yoktur. Doğumun ardından dişiler genellikle östrüste olur ve çiftleşmeyi 1-3 gün arasında kabul eder. Tavşanlarda çiftleşme olduğunda, büyük olasılıkla gebe kalma oranı yüksek olur. Erkek tavşanlar iyi bakıldığında günde 2-3 çiftleşme yapabilir. Kalabalık ortamlarda erkek ve dişi tavşanlar ayrı tutulmalıdır. Aksi halde kavgalar kaçınılmaz olur. Sadece çiftleşme zamanında bir araya alınmalıdırlar. Çok sayıda tavşan bakanlar 10 tane dişiye bir erkek tavşan bulundurmalıdır.
Tavşanlarda Yalancı Gebelik
Nadir de olsa tavşanlarda yalancı gebelik dediğimiz durum oluşabilmektedir Bunu izah edelim. Tavşan kendini hamile sanmaksıdır. Hamile gibi davranarak yavruları için hazırlık yapar. Yalancı gebelikte anne tavşan 15. gün civarında otlardan yuva hazırlıyor hatta tüylerini bile yoluyor. Ama sonraki sürecte doğum gerçekleşmiyor ve normal yaşantısına devam ediyor. Endişe etmeyin yalancı gebelik dönemi sonrası tavşanınız normal hayatına devam edecektir.
Benjm lop tavsanim var disi manisa merkezde olanlar arasin cifylestrmek istiyorum
Bizimde bir dişimiz var bursa gürsuda yaşıyorumm eğer erkek varsa eşleştirelim
Merhabalar, Rex cinsi 1 yaşında erkek bir tavşanım var ve çiftleşme zamanı geldi. İlgilenen tavşan sahipleri olursa ulaşabilirlerse sevinirim.
Çok güzel bir sunum olmuş her şey çok net
Teşekkürler
Benim biri kız biri erkek iki farklı türde tavşanım var be bir arada duruyorlar çiftleşmelerinde bir sorun olur mu
benim tavşanım var iki tane çift yani 1 ekek 1 dişi ama ocak ayında almıştım daha çiftleşmediler nezman çiftleşirler
Çok genel bir soru? tavşanların yaşam alanları ve cinsiyetlerini de söylemelisiniz.
Tavşanlarım 3,5 aylık erkek çiftleşmek istiyodu ama dişiler istemiyo gibiydi. Şuan dişilerimin ikiside garip sesler çıkarıyolar ve agresifleştiler. Hamile olabilirler mi. Bu arada çifleşme bitti.
Olabilirler
Yukarıda bir arkadaş daha yazmış cevap alamamış. Benim de 4 dişi 6 erkek 10 tane tavşanım var ve hepsi bir arada duruyor, kavga ettiklerini de görmedim. Bu hafta dişilerden ikisi yavruladı. Yaklaşık otuz metre kare bir odadalar, kafalarına göre takılıyorlar yine de erkek dişi ayırmalımıyım? Bu ayırma çiftleşmeleri için bi önem teşkil ediyor mu, yoksa sadece kavga etmemeleri için mi ?
?
Güzel olmuş beğendim. , ama biraz daha resim olabilirmiş 😄😃😀😊😆😐
Erkek tavsanim var acil ciftlesmesi gerek istanbul civari olanlar ulasabilirler
Benim tavşanlarım var erkek ve dışı
O lar hep yanyana duruyolar cifleşirlermi
Doğumdan sonra erkeğin yanına bıraktım tavşanı ortalama 1 ay sonra doğururmu hemen çiftlesir mi ?
Lop tavşanım 4 gün önce 4 yavru doğurdu bugün üç yavruyu farklı bir yere taşımış eldivenle yavruları aynı yerine koymalımiyım ?
Şu an durum nasıl yorumunuzu yeni gördüm. Sizin durumunuz ile karşılaşmadım açıkcası ama tavşan bakımı konusunda öğrendiğim bir şey varsa oda yavrulara dokunmamaktır.
Merhabalar , Lop türü Dodo adında bir oğlum var. Çifleşme zamanı uzun zamandır geldi ve artık yerinde durmuyor. Çifleşmesi için aynı tür tavşan aramaktayım.
Merhaba bizimde bir kızımız var 11 aylık
Istanbul tuzladayiz sizede uyarsa bi birlestirelim
Merhabalar ilgilenmekteyim? Buradan telefon numaramı sizinle paylaşacağım ve iletişime geçelim.