Tavşanlar yapılan aşılar konusunda epey geniş bir toparlama yaptım. Çok sayıda kaynağa bakarak hazırladım bu yazıyı. Umarım merak edenlere faydası olur
İlk olarak şöyle bir bilgi vermek lazım Antiparaziter ilaç Uygulamaları aşılama değildir. Hatalı olmakla birlikte çoğu zaman aşı diye telaffuz ediliyor deniliyor. Yani aşı denilen her şey aslında aşı değilde ilaç. Bu konuda dikkatli olmak lazım.
Türkiye’de Olan Aşılar
- 1.VHS(Viral Hemorajik Sendrom) Türkiyede yok
- 2.Mikzamatozis Türkiyede yok
- 3.Kuduz Türkiyede var.)
- Dış parazitlere karşı (kulak uyuzu,genel uyuz,chelitelozis,akarlar vb): Türkiye’de var.
- İç parazitlere karşı (mide-bağırsak kıl kurtları,şeritler-tenyalar) Türkiye’de var.
Aşılama konusunda sadece kuduz aşısı yapılabilmektedir. Antiparaziter ilaç uygulamaları her iki ayda bir tekrarlanmalıdır. Tavşanlarda tırnak kesimi iki ayda bir yapılmalıdır. Çene ve dişler maksimum 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Aşılar neden gereklidir?
Tavşanlar tıpkı diğer canlılar gibi hasta olabilir. Kötü çevre, kalitesiz gıda, salgınlar gibi problemleri yaşayabilir. Sadece kesinlikle sağlıklı hayvanları aşılayın.
Tavşan Dışarı ile Temasına Dikkat
Bahçelere parklara çıkarmak isterseniz dikkatli olmalısınız, çimlerde uzansın isterseniz, sokak kedileri yakınlarından gecer vs iste o zaman 3-4 aylık donemi geride bırakılmışsa dış parazit olarak ense damlası yaptırabilirsiniz. Ben Turkiye’de kemirgenler icin özel üretilmis parazit damlası yok diye biliyorum. O yuzden yavru kediler icin uretilmis kediler için kullanilan dis parazit damlalarindan kullanabilirsiniz. Fiyatlari 80-150 lira arasi değişir ama bu fiyatlar sürekli değişiyor. Siz sorduğunuzda artmış da olabilir, Doviz kuruna semte, etken maddeye, markaya, veteriner hekim her şey etkiliyor fiyatları. İç parazit icin tavsanlarima igne vurdurmustum. Ama cok pisman oldum. Cunku birkac gun icinde halsizlestiler. Istahlari kesildi. Daha sonrasinda hemen toparlansalar da, bir daha yaptirmamaya karar verdim. Diskilarinda, popolarinda parazit falan gormedikce gerek yok bence boyle bir uygulamaya. O da 30-50 lira arasi degisiyor. Siz en iyisi pire falan gorurseniz dis parazit yaptirin. Onun haricinde hayvana durduk yere hicbir sey yaptirmayin. rnNot: Dis parazit icin pire ve bit tozlari, spreyleri ve sampuanlari mevcut hayvanlar icin. Fakat ozellikle kedi ve tavsan gibi kendinilerini yalayan hayvanlar icin hicbirini uygun gormuyorum. Ense damlasina en azindan ulasamiyorlar.
Tavşanlara Kuduz Aşısı Dikkat edilmelidir
Kuduz her ne kadar artık ülkemizde eskisi gibi sık görülen bir hastalık olmasa da bu tavşanları kuduza karşı aşılatmak gerekmediği anlamına gelmiyor. Tavşanlara aynı kediler ve köpekler gibi senede bir defa kuduz aşısı yaptırılması gerekiyor.
Parazit aşılarını da aksatmamak önemlidir
Tavşanlara ayrıca yine kedi ve köpeklerde olduğu gibi iç parazit aşısı da yaptırmak gereklidir. Ortalama olarak 2-3 ayda bir tavşanı veterinere götürerek iç parazitlere karşı da aşılanmalarını sağlamak gerekir. Veteriner hekim tavşanınız için en doğru aşılama takvimini oluşturacaktır ve size de bu takvime harfiyen uymak düşer.
Dış parazitlere dikkat!
Tavşanlara bu aşıların yanı sıra düzenli olarak dış parazit uygulaması da yapılması gerekir. Aksi takdirde tavşanlarda pire ve kene gibi dış parazitler olabilir ve bu hem kendilerini rahatsız hissetmelerine yol açarken hem de sağlıklarının bozulmasına neden olabilir.
Kısacası tavşana aşı yapılır mı sorusunun yanıtı evettir. Ayrıca tavşanların düzenli olarak veterinere götürülmesi ve aşılarının yanı sıra sağlık kontrollerinin de yapılması bu tatlı canlıların daha uzun ve sağlıklı bir hayat sürdürmesine yardım edecektir.
Kaynak: veteriner ve sağlık sayfaları
Merhaba benim yaklasik 1 2 aylik bir lop tavsanim var ama surekli uyuyor pek hareketli değil ve neredeyse hiç diskilamiyor hasta diye korkuyorum ama küçük olduğu için öyle diyorlar doğru mu