Evde tavşan besleyecek iseniz tavşanınız için bir kulübe veya kafes almak isteyebilirsiniz. Tavşan bakımı için ideal çözüm tavşanlar için yapılmış büyük kafesleri tercih etmek veya tavşan için özel bir oda ayırmak (kapalı balkon gibi) iyi bir tercih olacaktır. Çünkü günün belli saatlerinde, ev sakinleri gözetiminde evin geri kalanı içerisinde dolaşması olabilecek kazaları en aza indirmek için idealdir. Tavşanlar sosyal hayvanlardır ve iletişim olmadan çok mutsuz olabileceklerinin üstünden geçmekte fayda var. Kafes içinde bütün gün hapsedilmiş veya odasında bütün gün unutulmuş yalnız bir tavşan kadar kötü bir şey olamaz. Özellikle kafeste yaşayan tavşanların günde minimum 2-3 saat evin içinde gezinip koşmaya ihtiyaçları vardır.

Kafes veya odanın içinde kendine ait minik bir kulübesi olması tavşanın kendisinin güvende hissetmesini sağlayacaktır. Kulübe konusunda dikkat edilecek noktalar ise: tavşanların büyüdüğünü unutmayarak çok ufak yapılmaması ve mutlaka iki adet kapısının bulunmasıdır.
Kafesin zemini hakkında: demir telleri olan zeminler tavşanların patilerini acıtır, öte yandan düz zeminli kafesler idrar ve dışkı ile sürekli temasa sebebiyet verirler. Bu hem hayvan hem de insan sağlığı açısından çok yanlıştır. Bu sebeple zemini tavşan ayağına uygun ızgara telli kafeslerin seçilmesi uygunudur.
Kafes ve Yaşam Alanı Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
- sıcaklığın 8-24 derece arasında olması
- direkt güneş almaması
- her zaman temiz içme suyunun ve bol samanın bulunması (bkz. Tavşanlar ne yer)
- tuvaletinin temiz olması, her gün değiştirilmesi
- yaşam alanının haftanın belli günlerinde temizlenmesi (bkz. Hijyen)
- kemirebileceği oyuncakları bulunması (bkz. Kemirme)
- içine girip kazabileceği ve saklanabileceği karton koli veya klübelerin olması
- tuvaletinin yerinin değiştirilmemesi (bkz. Tuvalet alışkanlığı)
Merhaba
10 metreye 10 metre etrafı teller ile çevrili bir bahçemizde iki tavşanımız var .
Tavşanlarımız sürekli telleri kazıp dışarı çıkıyorlar .
Dış alan yine arazi . Henüz kendi geri geldiklerine rastlamadım kovalayıp yakalamaktan usandım bende kendi hallerine bıraktım tavşanlar iri kedi kadar kediler tavşanı avlayabilir mi ?
Diğer sorum artık dışarıyı mı benimser geri gelir mi ?
Bizi. Bahçemizde kalmaları için elimden geleni yaptım ortamları çok müsait ama illa çıkmak gezmek istiyorlar engel olamadım .
Kediler konusunu bılmıyorum ama tavşanlar doğaları itibari ile meraklı canlılardır. Tellerin altından kazıp dışarıyı bakmaları gayet normal. Dışarıyı benimser mi tavşanlarım demişsiniz ben sürekli evde besledim genelde evde yemek yemek ve dinlenmek için yuvasının bulunduğu odaya kendi gidiyordu
İlgi alakanız için teşekkür ederim inşallah gelirler diyelim , ben elimden geleni yaptım
Güzel temiz güvenli bir ortam sağladım tekrar teşekkürler 👍
merhaba ben bahçemde tavşanlarım için haftada 4-5 gün kalıcakları bir alan oluşturmak istiyorum sizce nasıl bir yer olmalı?
Geniş bir cam fanusta cüce -büyümeyen- bir çift tavşan beslenebilir mi acaba
Önermiyoruz,tavşanı hapsetmekle aynı şey olur bu hareket
Merhabalar 7 aylık Hollanda lop tavşanım var. Gunduzleri bütün gün serbest tuvalet eğitimi var sadece gece yatarken kafesi ne koyuyorum kafesi oldukça büyük fakat kafesi ne koyunca ses yapiyor oyuncaklarını atıyor yemini döküyor ne yapmalıyım önerebileceginiz bişey var mı?
Tek tavsiyem kafese kapatılmaması, başka bir önerim yok ne yazık ki
Tavsanımı yeni aldım da geceleri kafesinde mi durması lazım evde dolaşması mı?
Selam tavşanlar bahcede kafesine alıştıktan sonra serbes bırakılırsa,kacarlarmi, bahce kaçmasına müsait, yuvasina geri döner mi tavsan, kaçar diye birakamiyorum
Merhaba 2 yaşında Hollanda Lop tavşanım var ama bu aralar sürekli ayak etrafında dönerken işiyor nasıl bi çözüm bulmalıyım buna
Buraya baktınız mı ? https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsan-vucut-dili-tavsan-hareketleri-anlamlari
*Merhabalar bende Cüce hotot tavşanı var yaklaşık 4 aydır besliyorum. Fakat tedirgin oluyorum kafesini kendim yaptım yaklasık 70 genişliğinde ve 50 cm yüksekliğinde içerisine ızgara şeklinde yükselti yaptım ve altına bez serdim pisliği üzerine bulaşmadan alt kısma geçiyor kafesin kapağınada sert tel örgü yaptım kafes büyüklüğünde nerdeyse.Bir kaç sorum olucak ilk defa tavşan besliyorum yardımcı olursanız çok sevinirim..
*1: Kuru gıda ile mi beslemem lazım(ben yaş gıdada veriyorum domates maydonoz roka elma üzüm vb. hiç birine yok demiyor pişmiş eti bile yiyor. Kuru gıda olarak yonca kurusu ve mama alıyorum)
*2: kış geliyor malum yıkasam hasta olma olasılığı nedir ?(elimden geldiğince çok kuruluyorum ıslak yeri kalmayana *kadar kafesi kalerüferin yanında zaten.
*3: sizin tabsiyeleriniz nelerdir neler yapmam gerek kafesine neler almam gerek kemirmesi için taş alsam olurmu veya kafesin altına talaş şartmı. kafesi yeterlimi daha büyük birşeymi yapmam gerekiyor
Omer Bey oncelikle izgara tavsaninizin ayaklarina zarar verecektir ve rahat, yumusak zemine ihtiyac duyarlar. Tavsanlara 6 aylik olana kadar meyve, 4 aylik olana kadar sebze verilmez. Surekli sebze vermeniz sindirim sistemini bozacaktir ve ilerledigi takdirde yani kanli idrar asamasindan sonra tavsaniniza veda etmek zorunda kalirsiniz. 4 ayliktan sonra sebzeleri yice yikadiktan sonra kurulayip verin. Yas sebze de ishale sebebiyet verir. Kuru mama yaninda haftada 2-3 kez 3 farkli cesit sebze verebilirsiniz. Tavsanlar otculdur ve asla etle beslememelisiniz. Tavsanlar yikandiginda olurler lutfen yikamayin zaten kendilerini temizliyorlar. Gunluk kafes temizligini yapmaniz yeterli, tavsanlar asla kokmaz. Cuce tavsanlar diger cinslere gore daha hareketlidir günde en az 4 saat kontrolunuz altinda evin icinde gezinmesine izin verin. Kemirme ve yalama tasi mutlaka almalisiniz. Bunun yaninda oyuncak, saklanabilecekleri tunel tarzi esyalar almalisiniz. Tavsanlar saklanmayi severler ve uyurken usurler polar tarzi bi seye sokulup uyumaya bayilirlar. Tavsanlar hassas ve sosyal hayvanlardir. Onu sevin ve bolca vakit gecirin.
Teşekkür ederim şuan yonca kurusu ve mama ile besliyorum bir problem olmaz sanırım.Dediklerinizi dikkate alıcam.
izmirde yaşıyorum . evde tavşan beslemek istiyorum. yuva için ne gibi malzemeler kullanmalıyım. tavşanın olması gereken aşılar var mı ? tavşan nasıl bir ortamda yaşamalı ? onun sağlığı için nelere dikkat etmeliyim. beni sevmesini nasıl sağlarım ? cevap verirseniz ona göre bakıp bakamayacağıma karar verebilirim .şimdiden cevaplarınız için teşekür edrim
Azra hanım. bende evde Tavşan besledim, hatta apartman dairesinde ama önermiyorum açıkçası. 10 yıllık tecrübe ile diyorum. Bu canlıların yeri ev değil. Eskiden olsa size uzun uzun tavsiye verirdim, hatta bu internet sitesini bu yüzden hazırladım ama artık farklı düşünüyorum. Tavşan besleme evde yapılacak dert değil.
Merhaba. Benim 3 aylık dişi lop tavşanım var. Gündüz hep evde. Evdeyken suyu yemi tuvaleti ayrı. Geceleri üşümesin diye kafesine koyup üstünü battaniyeyle örtüyorum kafesinin. Odada yemi suyu tuvaleti ayrı. Kafesine koyduğumda tuvaletini tuvalet kabına yapıyor ama evdeyken kabı yerine koltuğa yapıyor . Koltuğu sirkeli karbonatlı suyla temizliyorum ama kurumadan kokusu temizlenmeden tekrar yapıyor. Bunun eğitimini nasıl vericem kafeste yaptığım gibi olmuyor. Arkadaşım kedi kumu denemiş ben denediğimde kedi kumunu yemişti. Sizce napsam faydalı olur?
benim tavşanımın yaşadığı yer ağır ağırın içinde saman’lar var sabah 10,11 arası tavşanımı dışarıya cıkarıyorum aksam 8 gibi alıyorum
dışarıda kafes gibi bir yer var tam onluk yeşillik falan var.Tavşan için güzel bir yermi ağır gibi yaşam alanı sadece geceleri ağırda duruyor.
(ağır o kadaar büyük değil)
birde tavşan yaz yagmurlarından birşey olurmu
çünkü bazen yağmur yagıyo tiseliyo ufaktan birşey yaparmı.
Merhabalar,
Bir dişi bir erkek iki yavru sahiplendim. Şu an 4 haftalıklar.
Şu anda evin içerisinde tel kafeste bakıyorum. Kartondan bir kapalı alan ekledim keyipleri yerinde gibi. Soğuklar geçmek üzere olduğu için bahçeye bir yuva yapacağım. Hazır yuva almak istemiyorum. Bunun için onlara yaklaşık 1.5 m2 alan ayırabiliyorum.
1. Sorum Ayırdığım alanın tümünün yağmurdan korunması gerekli mi ? En ideal zemin nasıl olmalı bilemedim. Talaş yerine çim kullanmayı düşünüyorum fakat yeterli bir çözüm olur mu emin değilim. Mamaları korunaklı ve ayrıca bir kapalı alanları olacak.
2. Sorum Kış aylarında soğuktan korunmaları için içeri almak istiyorum. Faat normal sıcaklıklarda içeriye hiç girmeyecekler. Yuva yerleri değiştiği için stres yaparlar mı ? Kapalı alanlarını portatif yapsam bu sorun giderilir mi?
3. Sorum ağaç altı sürekli gölge bir alan mı yoksa ara ara direk güneş ışığı alan bir alan mı tercih etmeliyim?
4. Sorum toprak altından kazma yaparak çıkmamaları için ne yapmalıyım?
Teşekkürler şimdiden
Diğerlerine bisi diyemem ama yaz yağmuru bile üşütmeleri için geçerli olabilir bence. Üstlerini kapatsan iyi olur. Güneş içinde aynı şey geçerli güneşi hiç sevmezler. Onlar sıcaktan zaten almaları gereken vitamini alırlar sanırım. Güneş görmezse daha iyi olur.
Bu arada fikrinize bayıldım umarım yaparsınız tavşanlarınız sizinle çok mutludurlar kesin
Merhaba 1,5 aydır benimde bir tavsanim var, onu ailecek çok seviyoruz, ama bir sorunumuz var tavşanın yuva zemini talaş.. ilk alırken bu şekilde yönlendirildik hayvanda böyle alıştı.. evde bakıyoruz… haliyle her yer talaş oluyor.. yok mudur başka bir yolu…
normal talaş değil ben iri talaş kullanmıştım tavşan beslemeye ilk başladığımda.
Merhaba ben de tavsan almayi düşünüyorum fakat yurtta besleyecegim icin tedirginim odada kalabalıktan dolayi depresyona girer mi ya da dolapların altına kacar mı
Yurtta besleyecek ortamınız var mı? Size özel alan ve tavşana özel bir alan olacak mı?
Kafesini dolabın uzerine koymayi dusunuyoruz tabii ki surekli kafeste kamayacak ama dolabin altina girmesinden korkuyoruz
girebilir peki dolabın ustune nasıl çıkacak kendi başına? sadece siz mi indireceksiniz tavşanı? ayrıca dolabın altı nasıl bilmiyorum ama tavsanlar meraklı canlılardır, meraktan yada kendini güvende hissetmek için sizin ulaşamayacağınız yerlere gidebilir.
Tavşanın yuvasına ayna koydum bi zararı olurmu.
Olmaz heralde ama neden boyle bir sey yaptiniz?
Merhaba benim bir erkek bir dişi tavşanimvar dişi hamile mi bilemiyorum yuva yapti içine saman ve pamuk koyuyor ve içini kapatıyor sonra bir oki haftadan beri yapiyor yivayi surekli tavsanim yuvayla ilgileniyo acaba hamile mi
büyük olasılıkla evet,(ufak ihtimalde olsa yalancı gebelikte olabılır) sakın yaptığı yuvayı ellemeyin,yavrulara dokunmayın ki kokunuz sinmesin ve doğumdan sonra erkek tavşanı yavrulardan ayırın 1 sure zarar vermesin.. hatta şu konuya bir göz atsanız sizin yazararınıza olacak. https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsanda-hamilelik-belirtileri
Tavsanimla plastik kafes almak istiyorum kuşlardaki gibi fakat kemirirmi sert bir plastik olsa
Kuşlardaki plastik kafesin nasıl olduğunu bılemyorum açıkcası
Merhaba yeni tavşan besliyorum.
Yuva yaptım.Yuvasını paletin üstüne yerleştirdim.Paşetin altına giriyorlar yuvalarında kalmıyorlar .
Paletin altı toprak direk toprağın üstünde kalmaları sıkıntı olur mı…
Yuva nasıl bilmeden yorum zor. foto atar mısın iletişim sayfasından
Yeni tavşan alacağım bahçede teller ile kapattım bir de yuva yaptım.
Nelere dikkat edeceğim.
Kapıları açık soğuktan etkilenirler mi?
Evet tabiki soğuktan etkilenir. bahçeyi telle kapatıp kartondan veya 1-2 tahta parçasından yuva yaparak tavşan beslenmez.
Yeni başlayanlar konumuz var oradan gerekli sayfalara gidebilirsiniz. https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsan-besleyeceklerin-mutlaka-bilmesi-gereken-6-onemli-kural
En basitinden hasta olursa veterinere veya hayvan hastanesine götürecek maddi imkanınız veya yaşınız yoksa lütfen tavşan beslemeyin tavşanın sağlığı için. Değilseniz bu cümleleri yok farz edin.
Selamun alaykum. Öncelikle teşekkür ederim böyle bir site yaptığınız için. Sorum şu; 1 ıerkek ve 1 dişi yavru tavsan aldık. Güzel bir bahçemiz var. Bu bahçeye tavşanları nasıl alistirabilirim? Bahçeye bırakırsam kaçar diye korkuyorum.
Her canlının olduğu gibi tavşan bakımı da sabır gerektirir. Tıpkı insanlar gibi tavşanlarda yeni bir ortama ancak zaman içerisinde uyum sağlayacaklarından ötürü, bahçeye alıştırmak için kendilerini güvende hissedecekleri bir tavşan yuvası yapıp bahçeye dahil edebilirsiniz.
Teşekkür ederim
Normal ev balkonunun yarısını tavşana ayıracağim nasıl yaparım yani kafes olmayacak kafes yerine balkon olucak bı zararı olurmu kışın zaten odada olacak içine neler koyabilirim ve dışını telle çevirmeyi düşünüyorum tavşanı bugün aldım
Merhabalar 🙂
2 yaşında erkek bir tavşanım var adı kırpık. Geçen yaz kırpığı yavaş yavaş bahçeye çıkarttık, önce tedirgin oldu sonra koştu oynadı toprağı eşeledi. Hava şartlarından dolayı yalnızca yazları çıkarabiliyorduk o da 1-2 ay hemen hemen iki günde bir.
Bu yaz kırpığı bahçeye çıkarttığımızda çok tedirgin oldu, gövdesini toprağa yaklaştırdı. biraz toprağı eşeledi ama hep korkaktı biz de kucağımıza alıp eve geri çıkarttık.
Toprağı eşelemesini, koşmasını ve dışarıya alışmasını istiyorum, önerileriniz nelerdir? Şimdiden teşekkür ederim 🙂
Siz endişe etmeyin bahçenizde tavşana zarar verecek bir canlı yoksa kırpığı bahçeye çıkartınız.
Arada kediler geliyor ama bizim gözumüz kırpığın üzerinde oluyor hep 🙂 Cevabınız için teşekkur ederim
Merhaba ben tavşan almayı düşünüyorum ve kafeste bakacağım ona. Kafesine talaş veya kum koymayıp da kağıt havlu sersem bir zararı olur mu?
Selamunaleykum benim bir tavşanımı annem birkaç ay sonra doğaya salmayı düşünüyor evin içinde kışın besliyemeyiz diyor acaba kışın balkonda besleyebilirmiyiz
Kışın balkonda nasıl olacak açıkçası siz ihtimal verebiliyor musunuz ki? Yani balkon kapalı olsa bile sonuçta balkon kapısı kapalıysa genede soğuk olmayacak mı?? Doğaya bırakacak veya beslemeyecek iseniz zaten en başında tavşan sahiplenmemelisiniz. yoksa eziyet etmiş olacaksınız. Evde büyüyen ve doğanın şartlarını tecrübe etmeyen canlı hiç doğada yaşayabilir mi?
Hacı ne olursa olsun onlar yabandan gelen hayvanlar bence bi sıkıntı olmaz
tavşan kafes yapımı kullanımında, sunta malzeme kullanmanın sağlık açısından tavşana bir zararı olur mu ???????? kemireceğini biliyorum o feda olsun ama sunta yapımında kullanılan malzemenin tavşana zehirlenme gibi bir durumu olur mu ?? sunta malzeme beyaz boya ile de boyanmış durumunda ??
Olabilir çünkü suntadan yaptığım yuvada 7-8 tavşanım öldü bağlantısı olabilir