Tavşan Vücut Dili & Tavşan Hareketleri Anlamları

Tavşanların hareketlerinin neyi ifade etmek istiyorlar merak ediyor musunuz ? Bu yazımızda tavşanların vücut dili konusunda detaylı bir bilgilendirme yapacağız. Tüm tavşan besleyenler bir zaman tavşanın yaptıkları ile ne demek istediğini mutlaka merak ettiği olmuştur.

Tavşanlar gün boyu hareket eden yerinde durmayan canlılardır. Peki bu hareketlerinin anlamını hiç düşündünüz mü? En basitinden bir tavşan sizi sevdiğini nasıl anlarsınız. Veya tavşanın sizi yalaması anlamını hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda size tavşanların vücut dilinden bahsetmek istiyorum.tavsan (22)

Tavşanlar ile iletişimin yolu onları gözlemlemek ve vücut dilini çözmektir. Tavşanlar sessiz olmalarına rağmen kendilerini mükemmel ifade edebilen varlıklardır. Duygularını, hislerini anlatmak için kullandıkları hareketleri öğrenince tavşanın aslında anlatacak ne kadar da çok şeyi olduğuna şaşıracaksınız.

Tavşanların “Ben mutluyum” hareketleri

Tavşanlarda Yalamak

Bir sevgi göstergesidir. Tavşanlar kendi aralarında da hoşlanma ve sevgi göstermek için birbirlerini yalarlar, bu tavşan dilince öpücük manasına gelir. Not. Bazen tavşanınızı severken yeri yaladığını görebilirsiniz, ama aslında bu yere değil size yapılmış bir jesttir.

Tavşanlarda Diş gıcırdatma

Genellikle okşanıp sevilirken dişlerini gıcırdatmaları kedilerin zevkten mırıldamaları ve gırlamalarına eş değer bir göstergedir ve çok hoşlandıklarına işarettir. Not: Tavşanlar okşanmadıkları zamanda diş gıcırdatıyorlarsa bu acı çektiklerinin ifadesidir.

Tavşanlarda Hoplama (Binky)

Koşarken veya dururken havada ani hoplamalar ve sıçramalar neşeden dans ettikleri anlamına gelir. Bazen kendi etraflarında havada 180 derece dönerler. Bu çok minik kısa ve yoğun bir “ben çok mutluyum şu an” ifadesidir. Not: Bu yazıyı yazan kişi tavşanı bunlardan yapsın diye amuda kalkmaya hazırdır.
Kafayı hızlı hızlı sallamak: Bu dansın mini versiyonudur, heyecanlandıklarında ve mutlu olduklarında kafa ve kulaklarını hızlı hareketlerle sallarlar.

Tavşanlarda Akla ayaklarını uzatarak yere yatma

Neredeyse bir L harfi gibi görünürler. Biz buna Cleopatra pozisyonu diyoruz. Bu yatış şekli dünyanın en mutlu ve huzurlu tavşanı olduğunun göstergesidir, keyfi kesinlikle yerindedir.

Tavşanlarda Sırtüstü uzanmak

Cleopatra pozisyonunun ikinci evresi sırtüstü olacak şekilde yuvarlanmaktır. Bu da olabilecek en huzurlu ve mutlu ifadelerden biridir. Bazen kendilerini bu şekilde transa sokabilirler.
Severken kafalarını tamamen yere yapıştırmaları: Adeta bir “teslim” ve kabul belirtisidir. “Beni seviyorsun, tamam sev peki, izin veriyorum” manasına gelir.

Tavşanların “Ben sinirliyim, kızgınım, endişeliğim” hareketleri

Tavşanlarda Arka ayakları kuvvetlice yere vurma

Bu bir şeye gösterilen kızgın bir tepki olabilir (“beni neden bu odaya getirdin, ben salonda koşup eğlenmek istiyordum öff” gibi). Veya tavşanlar kendi aralarında haberleşmek be birbirlerini uyarmak için arka ayaklarını yere vururlar, bu korktuğunun ifadesi olabilir. İki şekilde de mutlu olmadığından emin olabilirsiniz.

Tavşanlarda Homurdanmak

Ses ile pek iletişim kurmasalar bile bazen homurdanma sesi çıkartırlar, bu da hoşnutsuzluk belirtisidir.

Tavşanlarda Bağırmak

Tavşanlar acı çektiklerinde veya ölürlerken bağırırlar. Homurdanmadan çok daha yüksek ve tiz bir sestir.

Tavşanlarda Isırmak

Ne demek olduğu çok belli olsa bile tavşanların flört ederlerken birbirlerini yavaşça ısırdıklarını da eklemek istiyorum. Bu ısırmaktan çok “diş atma” şeklinde olur. Kanatmaya, fazla acıtmayan minnacık ısırıklardır. Belki aslında bunu “ben mutluyum hareketlerine” yazmam gerekirdi, çünkü ısırma bazen “senden çok hoşlanıyorum” anlamında bir jesttir. Tavşanca makas almaya tekabül eden bir harekettir.

Bunlara ek olarak; tavşanlar kendi aralarındaki hiyerarşilerini göstermek için birbirlerini yavaşça ısırabilirler, bu “ben senden üstünüm, burada benim sözüm geçer” demektir, ve tavşanlar bazen sahiplerine de tavşan yerine koyarak olarak sınıf farkını anlatmak için durup dururken ısırırlar.
Isırıldığında yüksek sesle tepki verilmesi gerekir, “Ay” veya “Hayır” diye bağırılırsa tavşan doğru olmayan bir şey yaptığını ve birilerinin canını yaptığını anlayacaktır. Bunun dışında ısırma çok açık, malum bir tepkidir. Isırma ve diş atma arasındaki farkı diş atıldıkça ve ısırıldıkça daha iyi anlayacaksınız.

Tavşanlarda Size arkasını dönmesi

“Şu an hiç işim olmaz şimdi seninle, umurumda değilsin, gidebilirsin” demek oluyor bu maalesef. Bazen de bir şey yaparken gidip arkasını dönüp size arkasını dönüp arkadan siz ona bakıyor musunuz diye size bakıyorsa, bu da bir kızgınlık, ufak bir küsme ifadesidir, popüler ifadesi ile ‘trip atma’ pozisyonudur.

Tavşan kulakları

Bu kocaman kulaklar sadece duymaya yaramıyor, daha ne marifetleri var! Tavşanlar hislerinin bir kısmını bizim mimiklerimizi kullandığımız gibi kulaklarıyla anlatırlar. Kulakları izlemeyi ihmal etmeyin.

Tavşanlarda Kulaklar geriye yatırılmış

“Stres altındayım, çok da rahat değilim”.
Kulaklar dimdik: Kafa havada ve kulaklar dimdik olarak durması tavşanın tehlike sezinlemiş olması ve tetikte olması anlamına gelir.

Kulaklar iki yana açılmış, kulakların içi ve yüzü size dönük

Bu çok komik bir ifade. Benim favorim. Kafa hafifçe öne inmiş, kulaklar V harfi şeklinde açılmış, dikkatli, ters bir bakış ve efe bir ifade hiç kuşkusuz şu manaya gelir: “Kızmaya başlıyorum bak ona göre”.

Tavşanlarda Eşyalara çene sürme

Tavşanların çenelerinin altında kedilerdeki gibi özel ter bezeleri bulur ve bizim asla ayırt edemeyeceğimiz bir koku salgılarlar. Çenelerini sürdükleri şeylere, bu koku ile işaretleyip “Bu eşya benimdir” derler.

Tavşanlarda Burunlarıyla dokunma

“Merhaba, benimle ilgilenirsem sevinirim” demektir, hemen ilgi gösterilmelidir.

Tavşanlarda Gezdiği yerde kaka bırakma

Hansel ve Greatel hikayesindeki gibi yabancı gittikleri yerde yollarını bulmak ve “Buraya ilk ben geldim, benimdir” demek için minik kakalar bırakırlar.

Tavşanlarda Tüy Yolma (Yalancı Hamilelik)

Bu kısırlaştırılmamış dişi tavşanlarda görülen bir harekettir. Tavşan tüylerini yolup bir yere toplamaya, adeta bir “yuva” yapmaya başlar. Bu aslında hamile tavşanların doğmamış bebekleri için yaptığı yuva, ve minik yataklardır çünkü tavşanlar tüysüz doğarlar. Topladığı ve bir kenara yığdığı tüyler aslında doğacak yavruları için hazırladığı minik bir yataktır. Bu proje ile birkaç gün uğraşacaktır ve bu sırada yuvasının bozulmaması gerekir. Bir iki gün içinde doğurduğunu sanıp rahatlayacak ve normale dönecektir.

Burun hareketleri

Tavşanların burunları pek durmaz aslında. Ama hareketler bir şey ilgilerini çektiklerinde, heyecanlandıklarında veya tedirgin olduklarında daha hızlı olacaktır ve o an çok sakin olmadığının bir göstergesi olabilir.

242 thoughts on “Tavşan Vücut Dili & Tavşan Hareketleri Anlamları”

    1. Kolay gelsin benim 7 aylık civarında bir dişi tavşanım var yanına erkek tavşan aldım ama benim tavşanım kendini sürekli erkek zannediyor ve erkek tavsanin tüylerini hep yoluyor 3 aydır beraberler ama halaa dişi tavşanım hamile değil sebebi nedir

  1. Benim tavşanımın tek kulağı düşük diğeri normal ama anlamıyorum hareketleri de normal neden bir hastalık belirtisi olabılır mı bölen yazsın ☹️

  2. Ceylin Çalışkan

    Tavşanımın sanırım sağ ayağı daha uzun sürekli dışarıda ayağı hiç içime sokuyor düzeltiyorum yine dışarı çıkarıyor nedeni nedir. Nasıl önleriz

  3. Merhaba, ben 2 adet yavru tavşan sahiplendim, fakat bir tanesi parmağımı halının üstünde oynatınca parmağıma gurk diye ses çıkarıp parmağıma diş atıyor, bazen de ön patileriyle vuruyor parmağıma gurk içten bir ses çıkarıp, bunun sebebi ne olabilir?

  4. Merhaba .tavşanım sürekli etrafımda dönüyor . Ve bunu yaptığını ilk defa görüyorum. Anlamı ne ?.Ayrıca saçma olabilir ama yaklaşık 45 dk önce ketçap yemişti karın ağrısı yada başka birşey olurmu?
    Teşekkür ederim şimdiden

    1. Ceylin Çalışkan

      Tavşanımın sanırım sağ ayağı daha uzun sürekli dışarıda ayağı hiç içime sokuyor düzeltiyorum yine dışarı çıkarıyor nedeni nedir. Nasıl önleriz

    2. Ketçap hem tatlı hem de full kimyasal
      Hangi akla hizmet verdiniz acaba? Yaşı büyükse yeşillik verin onun dışında saman ve mama verin. Başka bir şey verirseniz hayvan doğal olarak sindiremeyip ölecek. Çok cahilce. Biraz araştırın lütfen.

      1. Sizin bu saçma sapan kuru mama saman yorumlarınız gibi yorumlar internetin her yerinde. 2 aylık yavru tavşana bunlara uyup ne yeşillik ne sebze verdik sadece kuru mama saman ve yonca otu verdik. İshal oldu veterinere zor yetiştirdik. Kemirgenler alanında uzman veteriner kliniğinde 1 hafta kaldı ve 3. günden itibaren serum sonrası maydonoz elma vs. vermeye başladılar hayvancağız kendine geldi. Bize de tavsiye ettiler, vitamin alması ve bağışıklığının güçlenmesi için mutlaka belirli oranlarda günlük verin kuru mama ve ot yanında yeşillik diye. Millete cahil diyorsun senin gibi cahillerin yorumlarını dikkate aldık diye hayvancağız canından oluyordu.

  5. Merhaba, 8 aylık bir Hollanda lop tavşanım var. Bana fazlasıyla alışmıştı, hep gelip benim sandalyemin altında yatıyordu, kafasına dokunduğum an tamamen yere uzanıp kendini sevdiriyordu vs. Ama 2 hafta için tatile gitmiştim ve bu sürede bir arkadaşımız her gün eve gelip tavşanımın yemeğini/suyunu verdi. Tatil dönüşü beni unutmuş gibi görünüyor. Uzağımda yatıyor, kafasını sevsem de yere uzanmıyor, bacaklarımın etrafında daireler çizmeyi bile bıraktı. Sizce beni unutmuş mudur? Trip attığını veya depresyonda olduğunu düşünmüyorum çünkü “binky” hareketiyle etrafta koşup oynamaya devam ediyor.
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    1. küsüyorlar o yüzden 🙂 bende 2 gün kardeşime bıraktım evin içine pislemeyen tavşim inadına halılara çiş yapmış. bol bol ilgilenin oynayın

  6. merhabalar benim 4-5 aylık dişi bir hollanda lop tavşanım var 3 aydır bizimle ama asla elime alamıyorum ve kucağıma debeleniyor gelmiyor aslında sevdiriyor kendini ama elime alamıyorum nedeni ne olabilir sizce? bir de yemeğini ne sıklıkla vermeliyim suana kadar sabah ve akşam veriyordum

    1. bol bol koştur sonra bebek tutar gibi omuzuna yasla birkaç dakika öylece uyuyacaktır 🙂 tavşanlar kucakta olmayı pek sevmezler

    2. Sabah vermen yeter kilo alir bi kap mama ve biraz meyve sebzeyle ver yemegini sana alismasi biraz uzun zaman alabilir kucagina almaya calisma o gelene kadar ilgilen biraz sıkıntı gider 1 2haftaya kadar tavşana bagli

  7. Merhaba, tavşanım her yeri kemiriyor öncelikle kemirmemesi için bildiğiniz bir çözüm var mı? Diğer sorum da bazen aşırı hareketli nereye gidersem geliyor bir şey anlatmaya çalışıyor gibi hep kafasını sevdirmek istiyor hızlı hızlı hareket ediyor kucağıma alınca elimi yalıyor kafasını uzatıyor kaşımamı istiyor ama bunları yaparken de hiç durmuyor. Anlamıyorum ne anlatmaya çalışıyor?

      1. Merhaba, benim sorumun biraz aciliyeti var. Lütfen öncelik verip cevaplarsanız çok sevinirim. Sorularıma yanıt arıyorum
        Benim bir tavşanım var. 1 hafta önce ishal oldu. Hemen en yakın veterinere götürdüm
        1 haftadır antibiyotik tedavisi aldı. Bugün normalde son ilaç tedavisini alacaktı. Ancak umduğumuz gibi olmadı. Son 9 gündür kuru mama yulaf gibi katı gıdaları yemiyor. Bu 2 haftalık süreçte veteriner serum takviyesi yaptı. Yaş ot maydanoz dereotu gibi şeyler tüketti. Son 2 gündür kulaklarında sıcaklık olduğunu fark ettim. Bugün son antibiyotiği yaptırmaya gittiğm sırada söyledim. Ateşi ölçüldü ve 40.5 derece çıktı. Ateş düşürücü iğne yaptı.
        Bu ateşin neden olduğunu veterinere sorduğumda 1 haftadır yaptığı antibiyotiğin işe yaramamış olduğunu yarın kedi köpeklere yapılan antibiyotiği deneyeceğini fakat bu antibiyotiğin %50 ihtimalle onu öldürebileceğini söyledi. Şimdi veteriner arıyorum sorabileceğim yetkili kişiler arıyorum lütfen yardımcı olur musunuz?

        1. Hangi veterinere gidiyorsunuz bilmiyorum ama tavşanın 40.5 ateşi normal. Hastayken keşke yaş gıdalar vermeseydiniz sadece saman koyup beklerseniz ya da kuru ekmek verirseniz iyi olurdu. Son durumu nedir acaba merak ettim iyileşti mi

  8. Merhaba daha çok ufak bi lop tavsanimiz var kac günlük olduğunu bilmiyoruz yeni sahiplendik hep evin içindeydi bir kere dışarı çıkardım güneş de vardı hava da sıcaktı 10 dk kaldık sadece geri eve getirdim cok durgunlasti surekli uzanıyor yine yemeğini yemek için yerine gidiyor suyunu da içiyor ama gezmiyor diğer odalara da cok giderdi hiç birini yapmıyor neden böyle olmuştur

    1. Buna net cevap vermek zor tahmin edebilirim sadece, Lop tavşanın yorulmuş olabilir, dinleniyor olabilir, Dısarıda bir şey korkutmuş olabilir, belkide hava rahatsız etti… dediğim gibi burdan bir cevap vermem eksik kalır.

      Sürekli evin içinde kalması tabiki tavşan sağlığı için iyi değil iyi yapmışsınız ama gözlemlemeye devam edin tavşanı.

    2. Merhaba benim tavşan 1 yıldır evde bakıyoruz bu sonlarda arka iki ayağında küçük yara çıktı ve ön elllerini Baya bi titretip yalıyor sonra ısırıyor yada kemiriyor gibi birşeyler yapıyor acaba bu hareketleri neden yapıyor

  9. Merhaba, 5,5 aylık erkek bir Hollanda Lop tavşanım var. Bu zamana kadar evin içinde bakıyorduk ama hem tavşanımın büyümesiyle beraber daha geniş bir yere ihtiyaç duyması hem de temizliğinin zorluğunun (normalde her gün temizlemek benim için hiç problem değil ama çok çok yoğun ve zor bir üniversite eğitimi alıyorum ve ders dışında çok az vaktim kalıyor) ve kokusunun eskiye göre çok artması sebebiyle terasımıza ahşap ve çelik tellerden oluşan büyük bir yuva yaptık. Yuvanın içinde ilaveten istediği zaman girip çıkabileceği bir kulübesi var, kulübenin dışında da yemeği-suyu-tuvaleti(eskiden kaldığı kafesin zeminini tuvalet olarak ayarladık, yeni evinde tanıdık eşyaların olması iyi olur diye düşündüm) falan var, geceleri de nem veya yağmur ihtimaline karşı kafesi dıştan kalın bir muşambayla sıkıca kapatıyoruz. Sahil kenarında yaşıyoruz yani fazlasıyla ılıman bir iklim hakim, mayıs ayından sonra biz de neredeyse tamamen terasta yaşıyor gibiyiz ama geceleri ince de olsa bir hırka almam gerekebiliyor. Sizce benim az da olsa üşüyebildiğim bir havada tavşanım da üşür mü veya soğuktan zarar görür mü? Kışın yine içeri alacağız ama en azından mayıs-ekim arası terasta olacağını düşünüyoruz. Yine ben terasta değilken zaman zaman tavşanımı da içeri alıyorum ama acaba yine de eskiden yaşadığı yeri özlüyor mu, yerinin değişmesi onu üzer mi diye de endişeliyim. Soğuk riskine karşı ne önerirsiniz? Sıcak su torbası koysam, kemirerek patlatıp sonra da ıslanıp yanmasından veya hastalanmasından korkuyorum. Bir karton kutunun içini talaş doldurup üzerine de bir kumaş geçirsem sıcak tutar mı sizce? Ve mayıs-ekim ayları arasında terasta bakmamın bir zararı olur mu? Yaklaşık 1 haftadır terasta yaşıyor, mutsuzluk veya hastalık gibi bir belirti görmedim tavşanımda ama yine de korkuyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Bir de şunu merak ediyorum.
      Ne yazık ki en ilkel canlıdan en gelişmiş canlıya kadar her canlıda ırkçılık-türcülük denen şey var. Mesela eskiden hasta olduğu için diğer kardeşlerinden ayrı baktığım ve bana fazlasıyla bağlı bir civcivim vardı ama iyileştikten sonra kardeşlerinin yanına koyunca benimle tüm bağını kopardı çünkü artık kendi türünden dostları varken insan türünden birine ihtiyacı kalmamıştı:(
      Aynı şeyin yaşanmasından endişe ettiğim için tavşanıma bir eş ya da kardeş istemedim en çok beni sevmesi için ki bu konuda gayet de başarılı oldum; belki de ilk defa bir canlının en sevdiği kişi olmanın huzurunu yaşıyorum. Tek bir adet tavşan sahiplenmem sayesinde, sadece benim kucağıma gelip sadece benden sevgi bekleyen dünyalar tatlısı bir bebeğim oldu ama şimdi geceleri üşümesinden veya yalnız kaldığında sıkılmasından korktuğum için acaba kendisini bir kardeşiyle beraber mi sahiplenseydim diye düşünüyorum. Ne önerirsiniz sevgili Tavşanzilla? Erkek ve ergenliğe giriş dönemindeki bir tavşan tamamen yabancı başka bir tavşanla yuvasını paylaşmayı kabul edecek midir? Birkaç yerde, bebeklik döneminden itibaren birlikte yaşamadıkları sürece erkek tavşanların yuvalarında başka tavşan istemediklerini duymuştum.

      1. benim çevre musait olduğu için çift olarak beslemiştim, sorunuza net cevap verecek bilgim yok yok ama tavşanların kendi aralarında uyum sorunu yaşadıklarını pek çok kez gördüm, yer sahiplenme olayı tavsanlarda da var. birbirlerini tanımayan 2 tavşan bir araya getirildiğinde direk kavge ettiklerini gördüm. hatta kalabalık bir tavşan grubunun içine baska bir 2. erkek tavşan getirdim ortalık karıştı hemen kavga çıktı.

    2. parça parça bilgim dahilince cevap yazayım
      -koku nun artması tavşanın büyümesinden kaynaklı olması büyük ihtimal
      – kafesi dayanıklı ve korunaklı anladığım kadarıyla. bir sıkıntı çıkacağını zannetmıyorum.
      – üşüme konusunda ise bu hayvanlar vahşi doğada yaşayabilecek yapıda canlılar kuş kadar narin gözüküyorlar ama aslında tüyleri olsun çeviklik olsun dayanıklılık olsun epey sağlamlar:)
      – sıcak su torbası hiç kullanmadım hayatımda nedir nasıl kullanılır bilgim yok.
      – ben soğuk havadan benzer şekilde kumaş kullanmıştım
      – teras konusunda şimdilik gözlemlemeye devam edin. havalar zaten sıcak, gelecek süreçte ihtiyaç duyarsanız değişiklik yaparsınız

      1. Merhaba ben tavşanımı dışarıda besliyorum yanına gittiğimdi sürekli etrafımda daire ciziyor.Benden bi beklentisi mi var acaba?

        1. Elinizle besliyorsanız ondan olabilir, sizi seviyor ve mutluluktan koşuyor olabilir, sizle oyun oynuyor mutlu olabilir. Buna net bir cevap mümkün değil bilemem

  10. Merhabalar benim tavsanim 10 aylık ciftkesme belirtileri vardi ve bir erkekle ciftlestirdik sanirim emin değiliz tum videoları izledik ama suan icin belli bisey yok — ve en önemlisi bugun inanilmaz birsey yaptı yonca vermeye başladık bu aralar yine verdim sonra bi geldim agzindq tuylerini yolmuş ama ağzında dolu bir şekilde tutuyordu hircindi rahatsizdi neden böyle birsey yapmış olabilir bilmiyorum zorla çıkardık ağzından suan rahat ama neden yapmış olabilir? Acaba?

    1. bunun 2 sebebi var. ilki tavşanlar doğum yapacağı zaman kendi tüyleri ile yuva hazırlarlar. Bu doğal bir durum tavşana müdahale etmeyin.
      2 ihtimal yalancı gebelik denilen bir durum, belli bir yaşta ve erişkinlikte tavşanlar hamile olmasa bile içgüdüsel olarak kendi tüyleri ile yuva hazırlar.

      1. Merhaba benim 2 tane tavşanım var 6_6:30 aylık dişi erkek 2 haftadır dişi olan tavşanım öncekine göre daha çok yemek yiyip su içiyor. Isırma huyu var aldığımdan beri öyle diğer erkek olan sürekli elimi felan yalıyor bu tam tersine biraz daha hırçın fakat bu sıralar aksine daha uysal sürekli elimi yalıyor sevdiriyor kendini hareketleri yavaş gurl gurk sesleri çıkarıyor geçen hafta kan gibi bir sıvıya denk geldim bir daha da denk gelmedim sonrasında saman veriyorum altlarına hem sermek için hemde yemesi için fakat samanı belli bir bölüme toplamış huyu davranışı bu sıralar farklı hamile olabilir mi ?

    2. Merhaba sevgili Tavşanzilla. Erkek tavşanım ergenliği girdi sanırım; eskisi gibi binky hareketinden yapmıyor, kucağıma gelmiyor, eskisi gibi ellerini tutamıyorum vs. Bir de, gayet doğal bir durum elbette ama küçük bebeğimin böyle şeyler yapması kendimi tuhaf hissettirdi, çeşitli cisimlere karşı cinsel davranışlarda bulunuyor. Kısırlaştırmadığım takdirde bu hep böyle mi sürecek yoksa bir yerden sonra azalacak mı bu eylem? Açıkçası hem çevremde tavşanlar hakkında yeterli uzmanlığa sahip veterinerler olmaması hem de tavşanımın ömrünün sonlarına dair birkaç yavruya sahip olmasını sağlayarak ömrüm boyunca onun bir parçasının benimle olmasını istediğim için kısırlaştırmak istemiyorum.
      Sizce tavşanımın bu cinsel davranışları ne zaman azalır? Yoksa hep böyle mi devam edecek?
      Şimdiden çok teşekkür ederim.

      1. Kısırlaştırın ya da çiftleşebileceği oyuncaklar verin. Rahatsız olacak bir durum yok tavşanların doğası üreme üzerine çünkü. Oyuncak ayıcıl felan vermediğiniz taktirde ciddi agresifleşirler ve rahatsız olurlar.

  11. Merhabalar. Tavşanım yaklaşık 1 haftadır çok huysuz, kucağıma aldığım zaman debelenip kaçmak istiyor. Normalde kafesine koymak için tuttuğumda hiç kaçmazdı şimdi benden sürekli kaçıyor, eskiden sürekli ellerimi yalıyordu şimdi hiç yapmıyor. Dışarı çıkarmak için kafesinden çıkaracağımda benden kaçtı ve homurdanır gibi ses çıkardı her defasında, normalde hiç yabani davranmamasına rağmen bu ara çok huysuz. Dişi ve 4-5 aylık tavşanım bu arada. Ne yapabilirim, yardımcı olur musunuz?

      1. Merhaba, tavşanım birkaç gündür çok halsiz ve dişlerini gıcırdatıp duruyor. huyu olmamasına rağmen öğleden sonra 6 saatlerinde ayaklarını uzatarak yattı. Önce öldü sanıldı ve evde bir kargaşa çıktı sonra nefes aldığını fark edip üstünü örttük henüz uyanmadı. Aile büyükleri öleceğini söylüyor ama daha 3 4 aylık. Sizce ölür mü ve bu halsizliğin sebebi ne olabilir?

          1. Merhaba 5 aylık civarında bir cüce tavşanımız var bize geldıgınde 1 aylıktı tuvalet eğitimini biz verdik ve evde özgürce geziyordu sadece gecelerı kafesıne kapatıyorduk fakat son bir aydır yataklara zıplayarak cıkıyor ve belırlediği köşelere çişini yapıyor yataklar dışında başka bir yeri pisletmiyor yatak odalarının kapısını sureklı kapalı tutmak zorunda kalıyoruz ve bu çok zor oluyor cocuklu evlerde unutuyor cocuklar ve tavşan özellikle o odaya takmıs durumda kapının açılma sesini duymasıyla ışık hızıyla kapıda belırıyor bana bir öneriniz olabilirmi yataklara pislememesi için ne yapabilirim?? Şimdiden cok teşekkürler

              1. Cevap verdiginiz icin cok tesekkurler.. bizde artik 2 odayi eledik kapilarini kapatiyoruz mecburen diger odalarda ozgur geziyor tum tavsan severlere basarilar..😅

  12. merhaba tavşanım henüz 3.5 aylık kafeste besliyorum kafesin kapısı her daim açık odada gezmesine izin veriyorum az önce kafesiyle birlikte bahçeye çıkardım temizlemek için eve girdiğimizde titriyordu ve benden hep uzaklarda duruyor böyle değildi korktu mu acaba dışarı çıkartınca??

  13. Merhaba, acaba tavşanım benim ve bacaklarımın aynı canlı olduğunun farkında mıdır? Mesela naylonumsu bir eşofmanım var ve onu tırnaklarıyla kazımayı çok seviyor. Yine ben yerde otururken kendisi gelip kucağıma çıkıyor. Acaba bacaklarımı oyuncak bir tümsek gibi mi görüyor yoksa kucağıma gelmesini beni sevdiği şeklinde yorumlayabilir miyim?
    Bir de tavşanlar doğada daha çok yer altında tünellerde yaşıyorlar, dışarı çıkardığımda güneşin ve aşırı ışığın onu rahatsız etmemesi için ona şapka takmam gerekir mi? Çünkü normalde bana karşı çok pozitif davranan tavşanım dışarı çıkınca yabanileşiyor, yanına gidip onu sevmek isteyince kaçıyor, evdeyken yaptığı mutluluk hareketlerini dışarıda yapmıyor. Sizce bunlar fazla ışığın onu rahatsız etmesi sebebiyle mi oluyor?

    1. merhaba, evet farkındadır ama naylonumsu eşofmanı hoşuna gitmiştir veya alışkanlık yapmıştır, belkide baska 1 maddeye benzetip ondan kazımaya çalışıyordur buna net bir cevap vermemem ama tavşanların doğası bakımından oldukça normal. Benimde arkadaşımın almanca sözlüğüne kafayı takıp zamanla parçaladı. Size gelmesi büyük olasılıkla sizi tanıması ve güvenmesindendir, belkide karnı açtır artık onu siz gözlemlemelisiniz.

      Dışarda yabani olmasının sebebi tahminimce ortamı tanımıyor olması ve gerginleşmesindendir. alışınca koşup hoplayıp zıplayacaktır zamana bırakın. Şapka tarzı bir hiç şey kullanmadım ışık rahatsız eder mi zannetmiyorum açıkcası.

    2. Merhaba, 5,5 aylık erkek bir Hollanda Lop tavşanım var. Bu zamana kadar evin içinde bakıyorduk ama hem tavşanımın büyümesiyle beraber daha geniş bir yere ihtiyaç duyması hem de temizliğinin zorluğunun (normalde her gün temizlemek benim için hiç problem değil ama çok çok yoğun ve zor bir üniversite eğitimi alıyorum ve ders dışında çok az vaktim kalıyor) ve kokusunun eskiye göre çok artması sebebiyle terasımıza ahşap ve çelik tellerden oluşan büyük bir yuva yaptık. Yuvanın içinde ilaveten istediği zaman girip çıkabileceği bir kulübesi var, kulübenin dışında da yemeği-suyu-tuvaleti(eskiden kaldığı kafesin zeminini tuvalet olarak ayarladık, yeni evinde tanıdık eşyaların olması iyi olur diye düşündüm) falan var, geceleri de nem veya yağmur ihtimaline karşı kafesi dıştan kalın bir muşambayla sıkıca kapatıyoruz. Sahil kenarında yaşıyoruz yani fazlasıyla ılıman bir iklim hakim, mayıs ayından sonra biz de neredeyse tamamen terasta yaşıyor gibiyiz ama geceleri ince de olsa bir hırka almam gerekebiliyor. Sizce benim az da olsa üşüyebildiğim bir havada tavşanım da üşür mü veya soğuktan zarar görür mü? Kışın yine içeri alacağız ama en azından mayıs-ekim arası terasta olacağını düşünüyoruz. Yine ben terasta değilken zaman zaman tavşanımı da içeri alıyorum ama acaba yine de eskiden yaşadığı yeri özlüyor mu, yerinin değişmesi onu üzüyor mu diye de endişeliyim.
      Soğuk riskine karşı ne önerirsiniz? Sıcak su torbası koymayı düşündüm ama kemirerek patlatıp sonra da ıslanıp yanmasından veya hastalanmasından korkuyorum. Bir karton kutunun içini talaş doldurup üzerine de bir kumaş geçirsem sıcak tutar mı sizce? Ve mayıs-ekim ayları arasında terasta bakmamın bir zararı olur mu? Yaklaşık 1 haftadır terasta yaşıyor, mutsuzluk veya hastalık gibi bir belirti görmedim tavşanımda ama yine de korkuyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  14. Kadir kıyırlı

    Merhaba 8-9 aydır tavşanım benimle ve tavşanımda ilk defa gördüğüm bişey var ve şaşırtıcı etrafımda dönerek garip ses çıkartıyor ve hüç durmadan yapıyor bunu neden olabilir?

      1. Merhaba tavşanım çok hırçınlaştı kendisini sevdirmiyor erkekten uzaklaştığı yaklaştırmıyor ne yuvasında sürekli yumru şeklinde oturuyor nedendir acaba

  15. Merhaba
    Kocaeli’nde tavşanlarda tecrübeli bir veteriner kliniği biliyor musunuz?
    Bir de 1 yaşındaki dişi tavşanımız tuvalet eğitimini yitirdi önüne gelen her yere işiyor. Yatak altlarına girip işediği için odaların kapısını kapatıyorum önlerinde nöbet tutuyor bu seferde korudora işemeye başladı o kadar zıvanadan çıktı ki tuvalet kapının önüne bile yapıyor sanırım benimle güç savaşında ama iş sevdirmeye gelince beni sev diye gelip burnuyla dürtüyor. Tekrar tuvalet eğitimini sağlayamazsak diye çok korkuyorum

  16. Beyzanur Kara

    Merhaba, 2 aylık bir Hollanda lop tavşanım var. Çeşitli yerlerde kuru yoncanın 4-5 günde bir, ödül olarak verilmesi gerektiği yoksa mide spazmlarına yol açabileceği yazıyordu ama ben bunu yeni okuduğum için sınırsız yonca veriyordum bu zamana kadar. Hiçbir problem de yaşamadık, Gofret oldukça mutluydu ama zarar görür diye birkaç gündür yonca vermeyi kesmiştim. Eskisi kadar mutlu değil gibi, pek hoplayıp zıplamıyor artık. Sizce yoncanın zararlı olabileceği hakkında okuduğum şeyler doğru değil miydi? Siz ne önerirsiniz?

        1. yonca ile alakalı sorduğum kişiler bir zararı yok denildi ama sorduğum kişiler sadece tavşan besleyen ve bu konuda akademik bilgisi olmayan insanlar. Açıkcası cevap bulamadım net

          1. Beyzanur Kara

            Teşekkür ederim. Ben de bir zararı olmaz diye düşünüyor ve umuyorum. Soruyu sorduğum tarihten itibaren birkaç gün yoncayı kestim birkaç gün sınırsız yonca verdim ve klasik “binky” hareketini yonca vermediğim günler yapmıyor. Yonca vermeyince fazla durgun oluyor. Sanırım en iyisi sizin sorduğunuz kişilerin de dedikleri gibi yoncaya devam etmek. Tekrar çok teşekkür ederim.

            1. Merhaba benim tavşanım yoncayı bilmeyerek sınırsız verdiğim için gaz sıkışması yaşadı ateşi çıktı üç gün boyunca antibiyotik ve vitami tedavisi uygulaması yapıldı veteriner hekim haftada 1-2 kez ince yaprak ve dallardan verebilirsin onun yerine sınırsız arpa samanı kullan dedi bilginiz olsun 🙂

              1. Öyle mi, çok teşekkür ederim daha fazla dikkat edeceğim sizin sayenizde:)
                Bu arada sizin tavşanınız kaç aylıktı bu sorunu yaşadığında? Benimkinin cinsiyeti falan belli oldu artık, yani bebeklik döneminden çıktı diyebilirim. Sizin tavşanınız çok küçük olduğu için mi böyle bir problem yaşadı yoksa yaştan bağımsız olarak her zaman karşılaşılabilinecek bir sorun mu bu acaba bilginiz var mı?

                1. Merhaba yaşıyla nir alakası yok her tavşanda her yaşta aynı sorun yaşanabilirmiş malesef yonca alınan yerlerde ne kadar verilceği söylenmiyor fazla protein içerdiği için sindirmesi biraz daha sıkıntılıymış hekimin dediğine göre fazlası zarar onun yerine dediğim gibi gönül rahatlığıyla arpa samanı çayır otu kullanabilirsiniz iki tavşanım var biri 4 aylık diğeri 2,5 ben 4 aylık olanda yaşadım bu sorunu şuan 2,5 aylık tavşanımda öyle bir şey görmedim tek sorun tavşanlar yoncayı sevdikleri kadar samano sevmeye biliyorlar öncw biraz yoncayı unutturup samana alısdırmak gerekiyor 🙂

    1. kuru yonca, tavşanların gelişiminde gerekli olan bir besindir. bol bol vermek gerekir. 1 gün yemeseler halsiz düşerler. benimde hollanda top tavşanım var. şuan 12 aylık oldu. 2 aya kadar ishal olabilir diye yonca az verilir ama şimdi sizinkide büyüdü sanırım. bol bol verin. kafese fazla yonca koymak onun hepsini yiyecek anlamına da gelmiyor, tavşiler doyunca bırakıyorlar zaten. asıl vermediğinizde tansiyonu çıkabilirmiş bilginiz olsun marketlerde dilimli elma kurusu vardır en sevdikleri şey. taze elmayı haftada 3 kez veriyorum fazla verince ishal yapıyor.

  17. Merhaba. Tavşanımı dışarıda bulduk yaklaşık 4 aydır evimizde tam olarak kaç yaşında olduğunu bilmiyorum ama evimize ilk geldiğinde koltuğun üzerine zıplamayı biliyordu. Şimdi tuvalet eğitimi yemesi içmesi vs hepsi gayet iyi ama önceye oranla daha hantallaşmış yemek sesi duyunca yerinde durmaz etrafımızda dolanır ama onun dışında eskisi gibi şımarmıyor hoplayıp zıplamıyor belli bir hastalığı yok farkettiğim yine de sormak istedim bu arada hiç veterinere götürmedim. Bir hastalığı mı var acaba? Cevaplarsanız çok sevinirim ( bu arada odasını ayırdık yaklaşık 1 aydır bundan dolayı olabilir mi ondan öncesinde benimle aynı odada kalıyordu artık geceleri tek bir oda da gün içinde hep bizimle )

  18. Beyzanur Kara

    Merhaba, benim lop tavşanım henüz 2,5 aylık yani 2 avucuma sığabilecek kadar ufak. Kendisini 2 avucuma sırt üstü yatırıp yanaklarını seviyorum, önce parmaklarımı yalıyor sonra da dişlerini gıcırdatıyor ve tavşan beden diliyle alakalı okuduğum şeylerden öğrendiğim kadarıyla tavşanı severken dişlerini gıcırdatması bir hoşnutluk, elimi yalaması ise sevgi ifadesi. Fakat bazen de elime aldığımda tek gözünü kapatıp öylece duruyor. Hatta başına destek olan elimi çekecek olursam da başı geriye düşüyor. Yere koyduğum anda ise hızlı bir şekilde normal haline dönüp elimde durduğu için bozulan tüylerini düzeltmeye çalışıyor.
    Sormak istediğim şey şu, pek güvenilir olmasa da çeşitli yerlerde tavşanı sırt üstü yatırınca bayıldığı ve bunun zararlı olduğu yazıyor. Fakat bayılmış olsa yere koyar koymaz ters dönüp oldukça canlı biri şekilde tüylerini düzeltmeye başlayabilir miydi? Fikrinizi çok merak ediyorum.

  19. Tavşanımda göz akıntısı var bir süredir. Veterinere de götürdüm gözünün biraz bulanık gördüğünü söyledi ve bir krem sürdü suyuna koymam içinde bir ilaç hazırladı. İlacın bitiminde sorunun kalmayacağını söyledi. Ve ilacı bitireli iki gün oldu daha çok sulanma var sanki gözünde iltihabımsı bir akıntı gibi ve göz çevresinde tüylerin baya net bir şekilde döküldüğünü farkettim. Ne yapmalıyım bilinçsiz birşeyde yapmak istemiyorum.

  20. Bir Küçük Tavşancık PAMUK&BONCUK

    Benim tavşanım var 2 tane Pamuk ve Boncuk. Boncuk bana çoğunlukla arkasını döner ya da kafesini ısırmaya çalışır.Babam onu sevmeye çalışınca geriye kaçıyor ama ben sevince yanıma doğru geliyor.Önceden Pamuk yoktu.O zamanlar kulaklarının arkası kıpkırmızı oluyordu.2 yaşındaydı Boncuğum.Pamuğu hiç görmedim yeni aldık.Minnoş yavruları olacak.Bebekleri görmek için sabırsızlanıyorum!Dua edin lütfen sağlıklı bir şekilde yaşasınlar..💖😘🐾 🐰

      1. Savage Quartz

        tabikide tavşanlar teemiz memelilerdir. Patilerini, kulaklarını, göbeklerini, popolarını, yüzlerini kısacası vücutlarının her yerini özenle temizlerle.

  21. tavşanıma parazit yaptırmalı mıyım? bir veteriner dış parazitte kesinlikle ölür dedi biri yaptırabilirsin dedi ne yapacağımı şaşırdım ama dışarıya da çıkardığım için yaptırmam gerekiyor gibi hissediyorum.

    1. Dış parazit aşısı ensesine damlatılan galiba bir sorun olmuyor. İç parazit içinde yavru kedilere vurulan dozda yaptıklarını söylemişti bize veteriner ama dışarı çıkmıyor ise evde verdiğiniz yeşillikleri sirkeli suyla bekletip durulayıp, kurulayıp verirseniz pek bir sorun yaşamazsınız demişti o yüzden biz yaptırmadık

        1. Merhaba ben iç ve dış parazit ilaçlarını yaptırdım herhangi bir problem olmadı bilmenizi isterim ki aşı değil ilaç olarak yapılıyor ve ikisi bir arada tek damla olarak kulak arkasına damlatılıyor tavşanınızın sağlıklı ve sizin sağlıklı kalmanız için lütfen iki ayda bir padazit ilaçlarını yaptırın 🙂

  22. Tavşanım 3 yaşında ve 3 gündür bişe yemiyor 1 2 ısırık alıp bırakıyor ve sanki üşütmüş gibi hııkkk diye ses çıkarıyor sürekli yanımıza da gelmiyor gidiyor kuytu köşe bir yerde duruyor ne olmuş olabilir acaba

  23. Tavşanımı ilk aldığımızda mama da aldık ama o zaman hiç mama yemedi Hep sebze ot yedi . Şiödi 3 aylık hala mama yemiyor ama bu sefer artık hiç su içmiyor ot yediği için suya ihtiyaç duymuyor mu acaba ben arada suluğunu ağzına değdiriyorum çok az içirebiliyorum neden acaba?

      1. ben ilk eve getirdiğimde 2 gün su içmedi kemirgen suluğu vardı sonradan ortama alışınca içmeye başladı tam 3 aylık böyle bir suluk edinip öğretmeyi deneyebilirsin

  24. Henüz bugün akşam 5 gibi fln aldim tavşanimi. Başta korkuyordu sonra açıldı koşuşturmaya, ziplamaya başladı. Yeme icmesinde de sorun yoktu ilk günden böyle olması şasirtmisti ama sevinmistim de. Ancak gece 10 gibi bir anda durgunlasti. Uykusu geldi galiba ama uyumadı da, sadece bir yere oturdu ve kalkmadı. Çok az hareket ediyor. su fln icip mama yiyor ama anlayamadim normalde gece daha aktif olmalari gerekmez mi? İki saat kadar bir süre boyunca sadece tek bir noktada oturup birkaç kere cmlik yer değiştirdi ve su içti. İlk gün olduğu için mi acaba böyle anlayamadim çok endiseleniyorum.

    1. Bir Küçük Tavşancık PAMUK&BONCUK

      Sabah alışmaya çalışıp yorulduğu için yapmıştır ve tavşanlar gözü açık uyurlar

  25. Merhaba tavşanım hareketli ama yemek yemiyor su içmiyor biraz önce ishal olduğunu farkettim hareketlerini gözlemledim bir halsizlik belirtisi yok daha yavru. Biraz zorlamayla kuru mama verdim çok az yedi ama su içiremiyorum.

    1. Berfin sarıkaya

      Şu çok içmezler kendi haline bırakın susayınca gider içer
      Daha yavru olduğu için çok yemiyo bize geldiğinde de isal olmuştu kurumuş sert ekmek verin kemiresin

  26. Hshshshshdhdb

    Benim tavşanım 2 aylık dışarı çıktığı zaman titremeye başlıyor neden titrediğini bilmiyorum yardımcı olur musunuz?

  27. Merhaba tavşanım evin içerisinde bazenleri bir anda koşup duruyor veya aniden koşmaya başlıyor. Çok keskin virajlar bile aldığı oluyor nedense. Merak ediyorum da tedirgin mi veya bir şeyden rahatsız mı oldu diye.

    Birde içlerinden birinin kafesine girmekle alakalı çok büyük problemi var. Bir keresinde kafese girmek için atlarken ayağı tele sıkışmıştı ve çok korkmuştu. Hiçbir şekilde zarar görmedi ama travma olmuş olabilir mi? Kafesi yukarıdan açılıyor ve kafese sokmaya çalışırken çok zorluk yaşıyorum.

    Şimdiden çok teşekkür ederim.

  28. Tavşanım çişini su kabına yaptı etrafa yapmıyor sizce bu tavşan tuvaletini nereye yapcagini biliyomu hep oraya yapmayi öğrenebilirmi

    1. kaka eğitimi zor olsa da çiş eğitimini çiş yaptığı bir zaman onu peçeteyle alıp peçeteyi yapmasını istediğin yere koyarak sonrakilerde oraya yapmasını sağlayabilirsin ben bunu denedim 2. günden itibaren hep oraya çiş yaptı ama kaka daha nereye yaptığı belli değil

    1. Benimki de 5 gün öncesine kadar öyleydi fakat düzeldi şimdi bir sıkıntı yok gibi görünüyor muhtemelen sıcak havadandır.

  29. Merhaba bir sorum olucaktı. Bu ilk defa oldu korktuğundanmı oldu sanırım öyle ama endişelenmelimiyim diye soricaktim.Tavşanım bahçeyi sevmio o yzdn eve girio ztn sıkıntı yok rahat girip cıkabilir.Koltugun altina kaçıyor hrp bi kere koltuğun altindan cıkarmaya calisirken çişini yaptı sanırım ama gözüme yüzüme kdr sıcradi ve bu ilk oldu sicratti olduğu yerdr sonra cıktı koltugun altindan kosarkendr arkadan sicratarak gitti cinsi erkek olduundan bi sebebtenmi yoksa bu cişmi endişelenmelimiyim?

  30. Merhaba, benim tavşanım yazdığınız gibi sevilmek istediğinde yalıyor beni yani alıştı bana bazen çok enerjik olduğunda etrafımda zıplamaya başlayıp beni ısırıp yalıyor bende o zamanlarda oyun mabında hafifçe totosuna vurup onu kovalıyorum eğleniyor gibi görünüyor etrafta zıplaya zıplaya kaçıyor ama yine de sormak istedim bu onu korkutup rahatsız eder mi?

    1. hayır onun zıplayıp atlaması sevinç mutluluk ve eğlendiği den ötürü tam tersine sıkıntı etmemelisiniz 🙂

  31. Merhaba bana acil yardım lütfen bir yaşında tavşanım iki gün öncesine kadar atlayıp zıplayan kızım şimdi ne yemek yiyor ne de oynuyor kulakları Buz gibi tüyleri diken diken duruyor veterinere götürdüm ama tatmin edici bir açıklama yapmadı antibiyotik verdi kızımın sizce nesi olabilir lütfen yardım edin 😞😞😞

      1. Tam teşhis koymadı ama çiftleşme dönemiyle ilgili olduğunu ve sebze tüketiminin fazla olduğunu söyledi antibiyotik verdi. Kullanıyoruz ancak bir değişiklik yok. Birkaç gün önce belinden aşağısını temizledik acaba üşütmüş olabilir mi?

        1. tavşanınızın yemesi içmesi kesilip durgunlaşıyorsa ciddi bir sorun olabilir dişleri uzamış canını yakıyor olabilir bunun için kesinlikle iyi açıklama yapan birinden destek alın geçmiş olsun

    1. Mehmet tuna

      Sizin tavşanınızın başına gelen benimkisinde başına geldi ne yiyiyor ne içiyor olduğu yerde durup diş gıcırdatıyor bunun tedavisi şöyle veterinere götürün o muhtemelen karın ağrısı çekiyor dur veya ishal olmuştur 4 veya 5 gün boyunca ishal iğnesi yaptırın ve 2 gün arayla veterinerlerlerde kuvvetli antibiyotikler var böyle jel gibi Veteriner ondan içirsin ama bir çay kaşığı kadar ve asıl olan kendinizin tavşana aynı yeni doğmuş bir bebek gibi bakması yani günde belirli aralıklarla zeytinyağı içirin şırınga ile fazla zorlamadan ve aynı aralıklarka kekik kaynatıp içirin ( ılık olması lazım) ve en önemlisi yatağın üstüne koyun ve tavşanınızın altına sıcak su torbası koyun tabi torbayı beze sarın tavşan yanmasın zaten tavşanınız o sıcak su torbasının üstüne yatacaktır ve ara ara tavşanınızın karnına fazla bastırmadan yukardan aşağıya hafifçe masaj yapın Dikkat:fazla bastırmayın yoksa bağırsağı patlayabilir ve muhakkak iyi bilen bir veterinere danışın ben bu şekilde yaptım ve bir haftada eski halinden daha güzel oldu şimdi hiç yerinde durmuyor ordan oraya zıplayıp geziyor

  32. Merhaba benim tavşanın bir kulağı hep aşağıda ve bir yanıma gelip bir gidiyor uzanırkende iki ön ayaklarını çenesinin altına koyuyor

    1. Bu durum tavşanın huzurla yattığı ve sevilmek için beklediği anlamına gelir bir teslim davranışıdır

  33. Tavşanımız sıçrayarak paçalarıma işiyor. Bu neyin belirtisi olabilir bir türlü anlam veremedim ben.

    1. Tavşanlar kızgınlık döneminde 180 derece dönerek etrafa çiş sıçratır kısırlaştırmanızı öneririm sağlığı için de kısırlaştırmak önemlidir

        1. Evet var kesinlikle kısırlaştırılmalı onların sağlığı için de bu gerekli ancak bu işlemi yapan alanı kemirgen olan çok fazla vet. Hekim yok istanbuldaysanız öneri de bulunabilirim değilseniz kısırlaştırma işlemi yaptırmak istiyorsanız özellikle tavşan bakan, daha önce kısırlaştırma operasyonunu yapmış hekime gitmelisiniz

          1. Merhaba bana bir veteriner önerirmisiniz benimde 5 aylık bir tavşanım var hem kısırlaştırma hem genel muayeneleri içim götürebilceğim bir veteriner arıyorum istanbul avrupa yakasındayım 🙂

            1. Merhaba, henüz kısırlaştırma zamanınında değil tavşanınız biraz daha büyümeli. Avrupa yakasında kontroller için ada veteriner kliniğine götürebilirsiniz leventte Ayşe hanım var çok ilgili ve iyidir. Fakat kısırlaştırma konusunda ben direk vetelite suadiye Çağlar Kondu’ya gittim. Türkiyede alanı kemirgen olan bir kaç kişiden birisi çağlar hanım riske atmak istemedim ona yaptırdım. Çokta iyi geçti tavşanım sağlıklı. Ada veterinerde kısırlaştırma konusunu hiç konuşmamıştık dilerseniz görüşün daha önce yapmışlarsa, yapıyorlarsa söylerler zaten 🙂

              1. Merhaba, kısırlaştırma sonrası püskürtmeleri tamamen bitiyor mu? Bir de kısırlaştırdıktan sonra tuvalet eğitimi daha kolay yapabiliyor mu? Benim tavşanım bazen sanki inat olsun diye gözümün içine baka baka yapmaması gereken yerlere yapıyor. Anlayamıyorum durumunu. Tuvalet eğitimini verebildim mi veremedim mi? Çünkü bazen de koşa koşa tuvaletine gidiyor. Acaba kızgınlık döneminde diye mi böyle arada başka yerlere çişini yapıyor.
                Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler…

                1. Merhaba,
                  Kısırlaştırma sonrası püskürtme bitiyor. Tuvalet eğitimini yavruluktan verirseniz çok daha iyi olur tavşanlar sosyal varlıklardır komik ama cezalandırma sistemleri olabiliyor ben evde yokken yatağımın her yerine 1 haftada yapmadığı tuvaleti 1 saatte yaptığını biliyorum 🙂 kakalarını bazen tutamadığı için yapabiliyorlar ancak çişlerini yapmazlar eğitimleri varsa tavşanların da karakterleri oluyor bundan dolayı hepsi birbirine benzemez. Tuvalet eğitiminden vazgeçmeyin ve sürekli tuvaletini yaptığı yerden alın kabına koyun bölgeyi sirkeyle silin, bol şans 🤗

                  1. Merhabalar. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Çok sevimli varlıklar gerçekten. Kısırlaştırma sonrası püskürtmelerin tamamen biteceğine çok sevindim. Biz tavşanımızı sahiplendik, yani yavru iken bizimle değildi. Ondan süreç daha zor oluyor sanırım. Ama yaptığı yeri peçete ile alıp tuvaletine koymadım hiç. Tuvaleti dışında yaptığında alıp tuvaletine koyup, anlasın diye ona ceza veriyor, yuvasına kapatıyorum ama içim gitmiyor değil böyle zamanlarda. Bol şans dilekleriniz ve verdiğiniz bilgiler için tekrar çok teşekkür ederim 😇😊

  34. Merhaba benim durumum biraz acil umarim cabuk görürsünüz benim tavsanim su içerken ses cikartiyor tam olarak bilmiyorum ama midesinden geliyor sanirim ve 1 günlüğüne dışkısı yumuşak ve yapis yapıştı ama akşamına düzeldi ama bağırsaklarında veya sindirim sisteminde bir sıkıntı vardir belki diye veterinere goturucez sizce acil bir durummudur

  35. Leyla şahin

    Tavşanımı severken bir kulağı inik diğeri ise biraz yukarda niye böylesin bazen de tam indiriyov

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tavşan 🐇
Scroll to Top