Tavşan Kısırlaştırma

Bu yazımızda tavşan kısırlaştırma konusundan bahsedeceğiz. Yazımızın ilk kısmı tavşanlar neden kısırlaştırılmalıdır? sorusuna cevaplarken ikinci kısımda tavşanları kısırlaştırdıktan sonra tavşan bakımı yapımından bahsedeceğiz.

Birden çok ve hem dişi hem erkek tavşanınız varsa tavşanlarınızı kısırlaştırmanız gerekmektedir. Çünkü tavşanlar çok hızlı üreyen hayvanlardır ve çok fazla tavşanın bakımı zor olabilir ve bir süre de başa çıkılamaz hale gelebilir. Genç erkek tavşanlar 5,5-6 aylık olduklarında çiftleşmeye hazır hale gelirler. Dişiler de 6-7 aylık olduklarında bu duruma hazır hale gelirler. Ama cinsler arasında bu bazen değişiklik gösterebilir. Kızışma dönemine giren

Vahsi Dogada yasayan yabani tavsan

genç erkek tavşanlar sahiplerini hafiften kıtlar, asabileşir, başka erkek tavşan varsa onunla kavga edebilir veya onu dişi sanabilir. Dişiler de ilerde yalancı hamilelik dönemine girebilirler. Bu konuya daha sonra değineceğim.

Tek tavşanınız varsa ona illa birlikte kalması için eş aramayın, kısırlaştırmanıza da gerek yoktur, sonuçta kısırlaştırmada verilen narkoz, insanlardaki gibi birçok hücreyi öldürür, operasyon sonucu tavşanınız uyanamayabilir ve operasyon sonrası yine acı çekebilir. Kısırlaştırma yapılacaksa çok iyi ve tavşanlardan oldukça iyi anlayan bir veteriner olmalıdır, daha önce çokça tavşan kısırlaştırması yapmış olmalıdır yoksa tavşanınız deneme tahtasına dönebilir. Tavşanınızı çok soğuk olmayan serin havalarda, mesela sonbaharda kısırlaştırınız. Bu onun sonraki ağrılı dönemi için daha iyi olacaktır. Kısırlaştırma sonrası tavşanınızı bir süre yakından çok iyi izlemelisiniz. Bir farklılık görürseniz hemen veterinere götürmelisiniz.

KISIRLAŞTIRMA SONRASI TAVŞANLARDA BESLENME

Kısırlaştırma sonrası kedi ve köpekler gibi tavşanlar da aşırı kilo alabilir ve bu sağlıkları için çok tehlikelidir. Bu yüzden kısırlaştırma sonrası beslenmeye daha dikkat edilmelidir. Ödül olarak verilen kurabiyeler, ödül çubukları en aza indirilmelidir. İki günde bir yarım verilen havuç üç günde bir verilebilir çünkü havuç yoğun şeker içermektedir. Ama günde mutlaka üç farklı sebzesini vermelisiniz. Meyve ise 2-3 günde bir çok az olarak verilmelidir. Karışık tahılla karıştırılmış palet yem günde sabah ve akşam birer avuç olmak üzere genç ve yetişkin tavşanlara verilmelidir. Kuru çayır otu, uzun saman, kuru yonca, taze su sınırsız olarak her an önünde bulunmalıdır.

18 thoughts on “Tavşan Kısırlaştırma”

  1. Merhaba 8 aylik lop erkek tavşanim var çifleşme zamani geldigini hareketlerinden belli ediyor çifleşmediginde zarari yada günahi vardir diye düşünüyorum ne tapmaliyim bilgilendirirmisinz

  2. Tavşanlarımın kaç aylık olduğunu bilmiyorum ama çiftleşme hareketlerini yapıyorlar ne yapmam gerekiyor 1 aydır besliyorum

  3. Hakkı can bulut

    Merhaba erkek 8 aylık tavşanım var ve çifleşme zamanı geldi zatn kendını belli ediyor , sizce hiç çiftleşitmeden kısırlaştırmalımıyım ? Yoksa bikereye mahsus çifleşitirmelimiyim ? Sonramı kısırlaştırmalıyım?

      1. Bursada bildiğiniz profesyonel tavşanla tecrübesi olan bir klinik var mı? Tavşanımı kısırlaştırmak istiyorum ama deneyimli veteriner bulamadım. Uludağ üniversitesi hayvan hastanesi bunun için güvenli mi yoksa başka tavsiyeniz var mı?

          1. Tavşanlar evde bile beslense sağlık sorunları yaşayabiliyor dişi tabşanların neredeyse %80 i kansere yakalanıyor bu nedenle kısırlaştırmak önemlidir ayrıca erkek tavşanlara kısırlaştırmadan tuvalet eğitimi vermek çok zor. Tavşanı kısırlaştırmanın sağlık açısından çok büyük artıları vardır. Bu nedenle benve tavşanınızı kısırlaştırmalısınız

  4. Merhabalar,
    Bizimde 3-4 aylık erkek bir tavşanımız var.Kısırlaştırmayınca ısırıyor,etrafa idrar püskürtüyor tarzı yorumlar okudum.Açıkçası kısırlaştırmayı da istemiyorum.Acaba ne tür bir yol izleyelim ki en az anormali ile yolumuza devam edelim? Çiftleştirilmeli mi,çiftleştirilmemeli mi,eski halinden çok uzaklaşsın istemiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

    1. mamayı kesin bol bul su kabını dolu tutun. Yeşillik verin sadece. Tavsiyem bir veterinere götürmeniz. Belkide evde sizin görmediğiniz bir köşeye dışkılıyor olabilir mi?

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tavşan 🐇
Scroll to Top