Tavşanın Bir Gününü Anlamak için bilinmesi gerekenler;
Tavşanlar crepuscular, yani gece aktif olan hayvanlardır. Gündüzleri kendi köşelerine çekilip uyumayı tercih edeler. Aktif olduklarında ise yapmayı en çok sevdikleri şeyler kazmak ve kemirmektir. Tavşanların kemirgen hayvanlar olduklarını ve onları kemirmekten asla alıkoyamayacağımızı asla unutmamalıyız. Kemiremiyor olmaları dişlerinde ve sindirimlerinde de problemlere yol açacaktır.
Evde bir tavşanın tamamen serbest gezmesi için evin çok iyi izole edilmiş olması gerekir. Eğer bu yapılmamışsa tavşan kemirmemesi gereken eşyaları kemirecek (halı, mobilya kenarları ve kablolardan kaçışınız yok), hem eşyalara zarar verecek, hem de kendi sağlığını riske atacaktır. Bu yüzden tavşanın evde yüzde yüz serbest gezinmesi çok güzel olsa da evde çeşitli önlem almak da çok önemlidir. Evde özgürce dolaşan bir hayvan isteniyorsa tavşan bunun için iyi bir seçim değildir.
Tavşanın Yaşam Alanı:
Tavşan ile yaşarken ideal yol tavşanlar için yapılmış büyük kafesleri tercih etmek veya tavşan için özel bir oda ayırmak(kapalı balkon gibi) olacaktır. Günün belli saatlerinde, ev sakinleri gözetiminde evin geri kalanı içerisinde dolaşması olabilecek kazaları en aza indirmek için idealdir. Yalnız bu noktada tavşanların sosyal hayvanlar olduklarını ve onlar ile iletişim kurulmazsa çok mutsuz olabileceklerinin üstünden geçmekte fayda var. Kafes içinde veya odasında bütün gün unutulmuş bir tavşan kadar kötü bir şey olamaz. Özellikle kafeste yaşayan tavşanların günde 3-4 saat evin içinde gezinip koşmaya ihtiyaçları vardır.
Kafes veya odanın içinde kendine ait minik bir kulübesi olması tavşanın kendisinin güvende hissetmesini sağlayacaktır. Kulübe konusunda dikkat edilecek noktalarsa, tavşanların büyüdüğünü unutmayarak çok ufak yapılmaması ve mutlaka iki adet kapısının bulunmasıdır.
Kafesin zemini olarak demir telleri olan zeminler tavşanların patilerini acıtır, öte yandan düz zeminli kafesler idrar ve dışkı ile sürekli temasa sebebiyet verirler. Bu hem hayvan hem de insan sağlığı açısından çok yanlıştır. Bu sebeple zemini tavşan ayağına uygun ızgara telli kafeslerin seçilmesi uygunudur.
Tavşan kafesi yapımı için buraya tıklayın
Tavşanlar ne yerler?
Öncelikle havuçtan bahsetmek istiyorum. Malum, tavşan deyince hemen aklımıza havuç gelir ama aslında tavşanlar havuca o kadar da meraklı değildir. Hakikaten biraz araştırınca tavşanların genellikle havuca büyük bir düşkünlüğü olmadığını ve çok fazla havucun da içinde bulunan yüksek şeker yüzünden tavşanlar için zararlıdır. İki günde bir adet veya her gün yarım havuç verilmesinde bir sakınca yoktur.
Büyük bir tavşan için örnek menü:
- Kuru otlar/ saman
- 2 avuç kuru mama
- İki avuç kuru ot (yonca yaprağı)
- Yeşil yapraklar (marul, lahana, maydanoz, sebze kabuğu, dereotu, yeşil fasulye)
- Yarım havuç veya salatalık
- Su
Samanın Tavşan İçin Önemi:
Tavşan bakımı ile ilgili anahtar madde samandır. Tavşanların her zaman yaşadıkları yerde bol bol (tercihen sınırsız) kuru ot, saman bulunması gerekir. Çok kısa kesilmemiş, uzun samanların tavşan için bir çok faydası vardır: öncelikle sindirim sistemini mükemmel çalıştıran doğal bir gıdadır. Sert yapısından dolayı doğal bir diş bileyicisidir ve diş sağlığı için de son derece yararlıdır.
Saman konusunda detaylı bilgi için tıklayın, yüzlerce kişinin sorularını ve cevaplarına göz atın.
Saman dışında önemli bir gıda kuru otlardır. Bunlardan da günde iki avuç kadar vermenin yararı büyük.
Hazır ve Kuru Tavşan Mamaları:
Kutu içinde satılan hazır tavşan mamaları mineral ve protein açısından zengin pelletler ve buğday, arpa gibi tohumların karışımdır, biraz hazır kuş yemlerini hatırlatırlar. Tavşanlar bu mamalarını çok severler ve günde bir, iki avuç bundan yiyebilirler. Bunlar besin açısından yüklü oldukları için fazlası tavşanı şişmanlatabilir.
Bunları bulunmadığı zaman kuru buğday veya arpa da verilebilir. Altınbaşak veya kepekli çubukları da severek tüketirler. Bunların da çok sınırlı miktarlarda verilmesi gerekir. 1-2 kilo arasında olan tavşanların alması gereken miktar 6 yemek kaşığı, yani 2 avuç kadardır.
Hazır ve Kuru Tavşan Mamaları konusunda detaylı bilgi için tıklayın.
Su:

Her canlının olduğu gibi tavşanların da temiz su içmeye ihtiyaçları vardır. Çok sık duyulan “suyu yediği sebzelerden alıyor nasılsa, su vermeye gerek yoktur” bilgisi kesinlikle yanlıştır, ve tavşanın ölümüne sebep olabilir. Tavşanların her gün kafeslerine veya yemek yedikleri alana su bırakılması gerekir. Tavşanlar su kaplarını devirip oynamayı çok severler. Bu yüzden su kutusunu sabitlemeniz, devrilemeyecek özel bir kap veya pet shoplarda sayılan özel su haznelerinden alınması gerekebilir.
Tavşanı Tutuş Şekli:
Tavşanı kucağa alma ve kucakta tutma ile ilgili ufak bir iki noktayı eklemekte yarar var. Tavşanları tutup kaldırırken önerilen yöntem bir elle ensesinden kaldırıp diğer el ile arka bacaklarından tutup kavramaktır. Ancak biz Topi çok büyüdüğü için bu yöntemde başarılı olamadık ve iki elimizle belinden tutarak kaldırıyoruz. Bu pozisyonda fazla tutulmadıkları sürece zararı olmaz. Bu şekilde kucağınıza aldıktan sonra tavşanı kolunuzun üstünde sabitleyip diğer elinizle de sıkıca üstten tutun çünkü kucağınızdan atlamak isteyebilirler. Atlarlarsa bel kemiği veya ayak kırma riski olduğu için mutlaka yere yakın bir mesafeden eğilerek bırakmak gerekir. Tavşanlar kendilerini emniyette hissetmek için mutlaka arka ayaklarının yerde olmasını veya bir zemin üzerinde olmasını tercih ederler. Kucağınızda arka araklarının ya kolunuzun ya da karnınızın üstüne gelmesine dikkat edin.
Tavşan Bakımı Kısa Bilgiler
- Tavşanlar crepuscular hayvanlardır, yani en aktif oldukları süre günbatımı ve gündoğumu arasındaki ışıksız zamandır.
- Kesinlikle otoburdurlar, yeşillik ve ot ile beslenirler.
- Tavşanlar “kemirgen” ailesine değil, “tavşangiller” (Leporidae) ailesine aittirler ve genetik olarak atlarla akrabalıkları vardır.
- Yaşam zamanları 4-9 yıl arasında değişir.
- Kısırlaştırılabilirler.
- Sürekli evde olan tavşanlara aşı yapılmasına hiç gerek yoktur. Ancak insanlar ile aynı yerde yaşayan tavşanların iç ve dış parazitlere karşı koruma ilaçlamalarının yapılması gerekmektedir.
- Kulaklarından tutularak kaldırılmazlar!
- Tavşanlar sosyal hayvanlardır ve yalnız kalırlarsa depresyona girebilirler.
- İnsanların etrafında olmayı çok severler ama kucağa alınmaktan hoşlanmazlar.
- Doğal olarak temiz hayvanlar olan tavşanlar tuvalet eğitimi alabilirler.
- Tavşanların ses telleri olsa bile çok fazla ses ile iletişim kurmazlar. Hoşnutsuzluk sonucu homurdanabilirler, korktuklarında yada canları acıdıklarında ise insan kulağını tırmalayan viyk viyk sesine benzer tiz bir ses çıkarırlar. Yetişkin dişiler çiftleşme isteği olduğu zamanlarda “gurk gurk” diye bir ses çıkartırlar.
- Tavşanlar kendilerini çok fazla sesli ifade edemeseler bile ne hissettiklerini çok güzel anlatabilirler.
- Çok hassas yapıları olan hayvanlardır ve doğru tutulmazsa ve çok yüksekten bırakılırlarsa bel kemikleri kolayca kırılabilir.
- Tavşanların su içmedikleri ve ihtiyaçları olan suyu sebzelerden aldıkları bilgisi yanlıştır. Tavşanlara her gün taze içme suyu verilmelidir.
- Yaklaşık 52 değişik farklı tavşan türü bulunmaktadır.
- Bebek tavşanlar gözleri kapalı ve tüysüz doğarlar.
- Yeni doğmuş bir tavşana bir yabancı dokunmuşsa elinin kokusu bebeğin üzerine siner ve anne tavşan o bebeği evlatlıktan reddeder.
- Tavşanlar korkunç bir üreme hızına sahiptir ve bu yüzden Avustralya’da milli felaket haline gelmişlerdi.
- Yine Avustralya’nın Queensland bölgesinde evcil hayvan olarak tavşan beslemek kesinlikle yasaktır ve çok yüksek para cezası vardır.
- Tavşanlar diğer hayvanlar ile beraber yaşayabilirler, ancak köpek ve kediler konusunda sahibin ikisini çok iyi gözlemlemesi ve fazla yalnız bırakmaması gerekir.
- Tavşanların en iyi anlaştıkları diğer hayvanlar deniz domuzları (guinea pigs) olarak bilinse de en son yapılan bir araştırmaya göre beraber bakılan guinea pig ve tavşanların davranışlar gözlenmiş ve birbirlerinden rahatsız oldukları tespit edilmiştir.
Tavşanlar insanların geçmişten günümüze kadar ev ortamında en çok beslediği kemirgenler arasında yer alır. Minik bedenleri ve birbirinden sevimli hareketleri ile evlerin neşe kaynağı olan tavşanlar bakımları biraz zahmetli canlılardır. Bu nedenle tavşanların bakımlarında sahiplerinin yaptığı ya da yapmadığı bazı davranışlar onların yaşam kalitelerinin düşmesine neden olacaktır.
- Tavşan besleyenlerin bilmeleri ve uymaları gereken ilk kural tavşanların yıkanmaması gerektiğidir. Çünkü tavşanlar son derece temiz hayvanlardır ve kendi tüylerini temiz tutmak için sürekli yalanırlar. Tavşanların kulak ya da burunlarına su kaçması onlar için ölümcül bir son yaratabilir. Bu nedenle kesinlikle tavşanı yıkamayın. Eğer çok kirlendiyse ıslak bir bez kullanarak nazik hareketler ile silebilirsiniz.
- Tavşanlar asla kulaklarından tutulmaz. Tavşan sahiplerinin bilmesi gereken en önemli nokta budur. Tavşanlar kulaklarından tutulduğu zaman canları çok acır. Bu nedenle tavşanı kesinlikle yalnızca kulaklarından tutarak kaldırmayın. Ense derisinden tutup karnından destekleyerek kaldırmanız daha iyi olacaktır.
- Tavşanlar gün içerisinde çok su tüketen canlılardır. Gün içinde ortalama 300 ml ile 600 ml arasında su tüketirler. Bu nedenle su kaplarında daima su bulundurulmalıdır. Ayrıca bu suyun temiz ve bekletilmemiş su olmasına dikkat etmelisiniz.
- Tavşanlar tüy bakımı en önemli bakım rutinleri arasında yer alır. Tavşanların kendilerini temizlemek için tüylerini yaladığını az önce söylemiştik. Bu hareketleri sırasında kopan tüylerini yutarlar. Bu da zaman içinde mide ve bağırsaklarında tüy yumaklarının oluşmasına neden olur ve çeşitli tıkanma problemleri baş gösterir. Böyle bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için tavşanların günlük olarak tüylerinin fırçalanması gerekir.
- Tavşanlar narin yapılı canlılardır. Yapacağınız yanlış bir hareket onların zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle tavşanın yüksekten düşmemesine dikkat etmeli ve sürekli olarak kucağınıza almak için çabalamayın. Tavşanlar doğada daima av pozisyonunda olan canlılardır. Onu kucağınıza almanız tavşanı tedirgin eder ve kaçma eğilimi göstermesine neden olur. Kaçmak isterken sizi ısırabilir. Bu nedenle temkinli yaklaşmalısınız.
- Tavşanlar meraklı canlılardır. Etraflarında olan yabancı cisimleri kemirerek tanımaya çalışırlar. Bu nedenle ortada elektik kablosu bırakmamalısınız. Aksi halde tavşanınız onu keşfetmek isterken elektrik çarpmasına maruz kalabilir.
- Tavşanlara günde 2 paletten fazla yemek vermemelisiniz. Tavşanlar için özellikle işlenmiş gıdalar çok zararlıdır. Otçul canlılar oldukları için onları saman ya da yeşil bitkiler ile beslemeniz doğru olacaktır.
Tavşanlar sıcağa duyarlı hayvanlardır. Bu nedenle belli bir sıcaklığı geçen ortamlarda sıcaktan şoka girebilirler. Tavşanlar için ideal ortam sıcaklığı 15 ile 25 derece arasındadır. Bu derecenin altına düştükleri zaman üşüyüp hasta olur, üzerine çıkıldığı zaman ise şoka girerler. - Tavşanlar kedi ve köpekler ile aynı ortamda yaşayabilirler. Fakat kedi ve köpeğinizin ona zarar vermemesine dikkat etmelisiniz. Zaman içinde tavşana alışacak ve iyi anlaşacaklardır.
- Kulaktan dolma laflarda duyacağınız şeylerin başında tavşanların pis koktuğu ve her yere tuvaletlerini yaptığı söylenir. Fakat bu yanlıştır. Tavşanlara tuvalet eğitimi verilebilir. Siz gerekli temizliği yaptığınız ve onun tuvalet kabını sürekli temiz tuttuğunuz takdirde herhangi bir koku olmayacaktır. Yani bu durumda koku tavşandan kaynaklı değil ortamın pisliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Tuvalet eğitimi verilen tavşanlar sürekli aynı yere tuvaletlerini yaparlar.
- Tavşanlar kendi dışkılarını yiyen canlılardır. Bu duruma kaprofaji adı verilir. Tavşanlar kendi dışkılarını yemedikleri zaman ölüler.
- Tavşanların aşılarına çok dikkat edilmelidir. Düzenli olarak veteriner muayenesi yaptırılmalıdır.
Tavşan tavuk ördeklerle 20 metre kapa20 metre acıklan bahcede yaşarmı
evet
Merhabalar tavşanım 8 aylık regl olduklarını biliyordum ama tavşanımin popo kısmında değişiklik oldu 2 tane kırmızı şey çıktı tehlikeli mi yoksa regl olduğu için mi çıktı bilmiyorum yarın veterinere götüreceğim
Aşı olayına açıklık getirir misiniz ilk defa tavşanın aşı olduğunu yazınızda okudum bir mekaleniz var ise onunda linkini bırakabilirsiniz severek okurum 😊❤️ ayrıca bütün güzel bilgiler için çok teşekkür ederim..
aşı ile alakalı bir içerik olduğunu hatırlamıyorum sitede belki yorumlarda vardır
Sorunuzun cevabına gelirsek kişisel olarak uzun yıllar oldu hatırlamıyorum
tavşanlar yavruyken hem kuru mama hemde yeşilik verilirmi eğer verilirse ne kadar verilmeli 2inci sorum tavşan kafesi için tahta ev yararlı olurmu yavru tavşanlar hangi kuru mamayı yer NE OLUR CEVAP VERİN LÜTFEEN!!?
buraya bakar mısınız https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsanlarin-beslenmesi-tavsanlar-ne-yer-ne-icer
Merhabalar, bahçemde 2 adet tavşan beslemek istiyorum. Bahçemde çimlik yeşil alan da var, tavşanlar için burada Ahşap bir ev yapıp orada beslemeyi düşünüyorum. Evin içine sokmayı düşünmüyorum. Hangi cins almalıyım? Loop cinsi dışarıda bakılmaya uygun mudur? 2 adet alacağım ve çoğaltmak istemiyorum, ikisini de erkek mi yoksa ikisini de dişi mi almalıyım? Önerilerinizi bekliyorum.
Kaynak Linki : https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsan-barinagi-yapimi-evde-veya-tavsan-citliginde-tavsanlik-kurulumu?unapproved=5562&moderation-hash=59f4acb13570dfbb0bf1f57c150f3176#comment-5562
Tavşan iki üç gün evde yalnız kalır mı ? Zorunluluktan bir yere gitmek zorundayım. Yem kabı iki hafta yetiyor. Su kabı da bir hafta yetiyor. Uzunluğu bir buçuk metre genişliği de 50 cmlik kafeste duruyor. Lütfen yardımcı olun.
Selamlar 3 gün boyunca bir canlıyı kafeste kitli halde kalsın mı diye soruyorsunuz? Ne sorduğunuzun farkında mısınız? 4 yaşındaki bir çocuğu odaya kilitleyip gidiyor musunuz hayatta. Lütfen hayatınızı ve davranışlarınızı gözden geçirin ve tavşan beslemeyin, tavşanınızı sahiplendirmenizi öneriyorum
Merhaba ben iki tane tavşana sahibim her yerde kablo falan yok Her şey izole bir şekilde tavşanıma 4 veya 5 saatlik evde bırakabilir miyim yani canı sıkılır mı mesela ben okula gidiyorum 4-5 saatliğine Yani canın sıkılır mı Bana küserler mi
Bırakılır ama tuvalet eğitimi var mı
evet
4 saatten bişey olmaz, siz yeterki evi hazırlayın
merhaba 1 günden bir şey olur mu her şeyi tam vardı plansız bıraktım çok mutsuzum
büyük olasılıkla sorun olmaz diye tahmın ediyorum
Aşı olayına açıklık getirir misiniz ilk defa tavşanın aşı olduğunu yazınızda okudum bir mekaleniz var ise onunda linkini bırakabilirsiniz severek okurum 😊❤️ ayrıca bütün güzel bilgiler için çok teşekkür ederim
1 gün kalabilir mi çok zorunlu bir şekilde bıraktım, maması suyu her şeyi tamdı temiz kafes otu falan her şeyi vardı
Merhaba daha dün yeni yavru tavşan aldım
Aldığım gün bi sorun yoktu ama bugün sağ gözünün ortasını beyaz bir şey kapladı.
Acaba nedeni nedir?
Geçmesi için ne yapmalıyım?
Tavşan kızların kanamaları olduğunu duydum doğru mudur
Bende tavşan alıcam ama ben uyumak ve geceleri kafese koymayı düşünüyorum sabahları evde dolaşır sizce hani uygunmudur
Bende tavşan alıcam ama ben uyumak ve geceleri kafese koymayı düşünüyorum sabahları evde dolaşır sizce hani uygunmudur sizce ve bir sorumdaha var sizce 3 aylıktan sonra mı marul vermeliyim
40 metre kare bir odam var eti icin tavsan belemek istiyorum bilgiye ihtiyacim var
*** *** ye.
ekleme: yasal bir sorun olmaması açısından yıldızladım.
Merhaba biraz bu konunun altına alakasız olacak ama bende tavşan almak istiyorum fakat yaşadığım yerde tavşan olacağından şüpheleniyorum Erzurum da yaşıyorum sizce varmıdır?(bende biraz araştıracağım)
Erzurum konusunda bilgim yok maalesef.
Benim evde beslediğim 2 adet Lop Tavşanım bulunmakta. Evimize ilk gelen tavşan şuanda 5 aylık, ikinci gelen ise 2.5 aylık ve ikiside dişi. İlk gelen tavşanımız diğerinin kokusunu aldığında her yere tuvaletini yapıyor ve saldırganlaşıyor. İkisini nasıl bir araya getirebiliriz veya ne yapabiliriz ? Yardım eder misiniz ?
Evde 2 tane tavşanım var, ilk gelen 5 aylık oldu sonradan aldığımız 2.5 aylık. Fakat aynı yere daha koymadık ikisini de. ilk aldığımız onun kokusunu aldığında her yere tuvaletini bırakıyor. nasıl yapabiliriz lütfen yardım…
Merhaba tavsanim hiçbir şeyi kemirmiyor ne yapmaliyim
Merhaba tavsanim hiçbir şeyi kemirmiyor ne yapmaliyim 😣
Merhaba yavru tavsanimin alt dudağına bir yara var kabuk tuttu ne yapmalıyım
Merhaba yavru tavsanim in alt dudaginda yara var ve kabuk tuttu ne yapmalıyım
mete bey detaylı bilgi vermez iseniz sorunuza cevap verebilmemiz mümkün değil
Tavşanım da hafif kakasinda civiklik var beslenmesi çok takip edilmesine mamalarla beslenmesine rağmen ne yapmam gerekiyor acil cevap verir misiniz?
Şu an durumu nedir?
İshal ise buraya bakın https://tavsanlar.net/tavsan-hastaliklari-ve-tedavisi/tavsanlarda-ishal-problemi
tavşan besleme konumuza göz attınız mı? https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsanlarin-beslenmesi-tavsanlar-ne-yer-ne-icer
Merhaba anaolulumuza tavşan almak istiyoruz acaba ses den gürültü den rahatsız olurmu?
Hafta sonu evime götürücem evde uysal bir kedim var anlaşabilirlermi?
İki farklı eve, yaşam alanına alışabilirmi?
Yada iş saatleri dışında okulun bir odasında yanlız kalabilirmi?
Yüksek ses ve gürültüden rahatsız olmayan bir canlı olduğunu zannetmyiyorum.
evde uysal bir kedinizin yavru tavşana 1 pati atıp atmayacağı konusunda kimse net bir şey diyemez. Kedinizi siz daha iyi bilirsiniz.
İki farklı eve, yaşam alanına alışabilir mi? Bilmiyorum
Yada iş saatleri dışında okulun bir odasında yalnız kalabilir mi? günün 15 saati 1 odaya kitli mi kalacak? hiç bunu dusundunuz mu?
Asıl önemli olan siz tavşan mı sahipleneceksiniz? Çocuklara oyuncak mı alacaksınız onu net karar verin. Ufacık tavşanı bir anaokul da cocukların eline verip 5-6 saat sonra geri almayı mı planlıyorsunuz? Çocuklar tavşanın bir canlı olduğunun bilincinde olacak mı? Kulağını kopartmanın ona acı vereceğinin farkında olacaklar mı?
Olumsuz oldu açıkcası siz bu sorulara ne cevap veriyorsunuz çok merak ettim
Öncelikle tabiki bende bir canlının okadar saat yanlız kalmasını istemem ancak zoraki bir durum olursa diye merak ettiğim için sordum.
Ve tabiki çocukların elinde kalmayacak öğretmenlerinin gözetiminde en fazla yarım saat duracak ayrıca bu çocuklar için de eğitici olacaktır canlılar hakkında bilgi ve farkındalık açısından.
Cevap verdiğiniz için teşekkürler iyi akşamlar😊
mineral eksikliğinden olabilir,kafesi kirli olunca vs ilgi çekmek istiyorlar yem çeşitliliğini arttır sık sık temizle tuvaletini yaptığı yeri. birde çişiyle temasını engellersen iyi olur böbreklerine zarar gelmesin temiz su tüketsin 🙂
merhaba 2 aylık bir tavşanım var ve bugün ilk defa idrarını yaladığını gördüm. Çişini yaptı sonra dönüp yero çişinin olduğu yeri yaladı Neden olabilir bu?
Meraba bugun bir arkadaş bana tavsan hedye etti ve tavsan elektrik kablo ve kardon kutu iyor ve napcam telikeli degil?
cevap burada https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsanlarda-kemirme-olayi-ve-yapilmasi-gerekenler
Merhaba benim arkadaşımın bir tavşanı var maalesef petshoptalardı tan almış ve annesi tavşana çok fazla yeşillik vermiş şimdi ishal olmuş benim 2 tavşanım olduğu için belki benim iyi bakabilecegimi söyledi yarın veterinere götüreceğiz ama şu içiyor, yemek yemiyor ağzına tutsam da fayda etmiyor sabaha kadar açlıktan ölür mü? Ve tavşanlar ne kadar süre aç kalırsa ölürler?
Size en yakın veteriner veya hayvan hastahanesine giderecek ardım almanızı öneririm. Şu 2 konuya göz atın
1- https://tavsanlar.net/tavsan-hastaliklari-ve-tedavisi/tavsanlarda-ishal-hastaligi-ve-tedavisi
2- https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsanlarin-beslenmesi-tavsanlar-ne-yer-ne-icer
tavşanım daha haftalık normalde iki tavşan aldım ama bırı iki gun once oldu. diğernede veteriner ilaç verdi. olen tavsan bızım yuzumuzden degil petshoptan hastalık kapmıs.digerinin aşılarını yaptırmadım . yaptırmalı mıyım?
(tavsanım kapalı balkonda buyuk bır kutuda yaşıyor)
neden aşı yaptırmadınız?
Daha yaptırmadım yaptırmasam sıkıntı olur mu
Daha önceki tavşanınızı kaybettiğinizi soylediniz. Peki bu tavşanı neden kaybetmeyeceğinizi düşünüyorsunuz?
Cunku ben bu tavsan icin ilac kullandim veteriner ilac verdi.
Merhaba, 3 gün önce yavru bir tavşan sahiplendim ve sitenizde ki hemen her yazıyı okudum yine da kafama takılan bazı soruları sormak istiyorum. Tavşanımın ismi Ağustos.
İlk olarak şundan bahsetmeliyim. Ağustosa günde iki kez(sabah akşam) kuru mama iki kez de yeşillik veriyorum. Buna rağmen tüm mamayı ya da yeşilliği önüne koysam yiyebilecekmiş,doymamış gibi davranıyor. Ve bazı geceler fazla hareketleniyor. Biliyorum tavşanlar gece daha aktifler ama ben Ağustosa yemek (özellikle kuru mama) verdiğimde sakinleşiyor. Oysa ki bazen bu bahsettiğim, yemeğini yeni yediğinde de oluyor. Bu normal midir ? Bir de, gece verdiğim kuru mamayı hemen yemeye başlıyor ve muhtemel ben uyuduktan bir süre sonra bitiriyor. Uyumadan önce biraz daha vermeli miyim, yani gündü 3 kez kuru mama olmalı mı ?
İkinci olarak; bir yazınızda tavşanların yuvalarında güvende hissetmeleri gerektiğinden bahsetmişsiniz. Ben Ağustosa kafeste bakıyorum(tabii ki dışarıda geziyor 🙂 ve bazen şartlar gereğince kafesinin bulunduğu oda değişebiliyor. Bu onun güven duygusunu etkiler mi ?
Bir diğer sorumsa: 2 gün sonra şehir dışına çıkmam gerekiyor. Her ne kadar Ağustosu yanımda istesemde otobüste sefil olmasını istemiyorum, yol yalnızca 2 saat olsada. Ama onu bıraktığım için bana küsmesinden yada beni unutmasından, tekrar benimseyememesinden korkuyorum. Bunlar mümkün mü ? Sizce ne yapmalıyım ? Bir de Ağustosun oynayabilmesi için ne gibi oyuncaklar önerirsiniz ? Kemirir belki diye jenga oyununun bir parçasını ona verdim ama pek ilgisini çekmiş gibi durmuyor.
Son sorumsa: Ağustos bazen ön ve arka ayaklarını altına alarak yatıyor. Bunun bir anlamı var mı ? Tavşanlarn beden dilini anlattığınız yazıda karşılığını bulamadım. Bu arada bu sorularımdan herhangi birinin cevabı sitede ki yazılarınızdan birinde varsa beni yönlendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederiz
Cevap biraz uzun olacak o yuzden adım adım cevaplayacağım. Açıkcası uzun cevaplardan birisi olacak galiba.
” tavşan sahiplendim ”
tebrikler duyarlılığınız için satın almaktan ziyade sahiplenmek tavşanseverlercede en doğru hareket.
” Ağustosa günde iki kez(sabah akşam) kuru mama iki kez de yeşillik veriyorum. Buna rağmen tüm mamayı ya da yeşilliği önüne koysam yiyebilecekmiş,doymamış gibi davranıyor.”
Şunu hep yazarım tavşan sahipleri tavşanın beslenmesinşi takip ederek büyümesini göz önüne alarak miktarı kendiniz ayarlamalısınız. Tavşanın yavru olduğunu düşünürsek bence yeterli olacaktır. tavşanlar farketmişsinizdir genelde yiyeceklerden sık sık ısırık alır ve devam ederler. tavşanlar özellikle yavrular oldukça hareketlidir belkide bu yüzden sık sık yeşillik,mama bir kaç ısırık alır ve koşmamaya, koltuklardan zıplamaya, devam ederler. zamanla alışırsınız bu duruma. Hemen bitiriyor diye paniklemenize gerek yok tavşanlar sık sık ama azar azar yerler. Miktarı tüketme hızına göre siz ayarlamalısınız çünkü tavşanınız kaç yaşında onu bilmiyoruz.
“Ve bazı geceler fazla hareketleniyor.”
Bunu yaşamayan tavşan sahibi yoktur. zıplar, koşar, arada bir şeyler yer, aklınıza gelecek hemen her şeyi yapar. bize yaz mevsimi akşamları daha serin oluyor.
“Ağustosa yemek (özellikle kuru mama) verdiğimde sakinleşiyor”
ne kastettiniz tam olarak sakinleşmekten, kıpırdamadan bütün geceyi geçiriyor mu? tepki vermeden sızmış şekilde kalıyor mu? mama bozulmuş veya küflü mi kontrol ettiniz değil mi?
” ve bazen şartlar gereğince kafesinin bulunduğu oda değişebiliyor. Bu onun güven duygusunu etkiler mi ?
Bir diğer sorumsa: 2 gün sonra şehir dışına çıkmam gerekiyor. Her ne kadar Ağustosu yanımda istesemde otobüste sefil olmasını istemiyorum, yol yalnızca 2 saat olsada. Ama onu bıraktığım için bana küsmesinden yada beni unutmasından, tekrar benimseyememesinden korkuyorum. Bunlar mümkün mü ? Sizce ne yapmalıyım ? Bir de Ağustosun oynayabilmesi için ne gibi oyuncaklar önerirsiniz ? Kemirir belki diye jenga oyununun bir parçasını ona verdim ama pek ilgisini çekmiş gibi durmuyor.”
kafes yerini mümkün olduğunca değiştirmemeye gayret ederseniz sorun olmayacaktır. aslında bana kalsa hiç bir zaman değiştirmeyin derim ama ev de beslıyorsanız her zaman koşullar istediğiniz gibi olmaz. 2 saatlik yolculuk konusunda yapacak çok fazla bir şey yok ne yazık ki, taşıma kabınız içerisine tavşanın sevdiği yiyecekleri veya oyuncakları koyarsanız 1 nebze gerginliğini alacaktır. süreç sonunda ilgi gösterirseniz aranızdaki bağın kopmasını engellersiniz endişe etmeyin.
Oyuncak yelpazesi çok geniş açıkcası orası birazda size kalmış durumda :), tavşanseverler hem kemirmesi hemde uğraşması için tahta parçalarını tavşanın ulaşabileceği yerlerde tutuyoruz.
tavşanınız bu şekilde mi duruyor? http://language.rabbitspeak.com/wp-content/uploads/2015/01/lying.gif
Ağustos benim arkadaşım. Onu satın almak peki etik olmayacaktı 🙂 Bende adım adım gideyim madem.
Yemek verdiğimde sakinleşiyor derken, sanki istediği yemekmiş, uzun süredir açmış gibi bir süre yemek yiyor sora normal hareket rutinine dönüyor. Aşırı bir hareketsizlik olmuyor. Beni endişelendiren aç olmadığını düşündüğüm halde açmış gibi davranması.
Bazen kafesi odamdan çıkarma ihtiyacı hissediyorum çünkü odam ışık almadığı, karanlık olduğu için rahatsız olabileceğini düşünüyorum.
Peki şehir dışına çıktığımda Ağustosu evde annemle bıraksam ? Annemin ona bakabileceğini biliyorum. Ama bu seferde bağımız zarar görürse endişesi başlıyor.
Peki oyuncak için önermediğiniz bir malzeme var mı ? Çevremden sıkça plastik bir şey alma yer, tepkisini alıyorum da.
Evet, Ağustos da aynen o şekilde duruyor.
Ayrıca teşekkür ederim bu kadar detaylı şekilde anlattığınız için
Bir de bunlara ek olarak Dr. Quik markasının hazır tavşan mamasından aldım. Ama ağustos pek hoşnut değil sanırım. Alışmadığı için olabilir? Normalde farklı bir mama kullanıyordum
o mama hakkında bilgim yok maalesef
YEME rutininde endişe etmeyin.
anneniz bakabilirse bence sorun olmayacaktır. endişeniz konusunda maalesef nyapabileceğim bir şey yok ne yazık ki tavşan bakımı kolay değil. Ben fazla oyuncak kullanmöadığım için hatıramıuyorum piyasada olan oyuncakları.