Tavşan Barınağı Yapımı (Evde veya Tavşan Çitliğinde Tavşanlık Kurulumu)

===== Yıllar sonra Gelen Güncelleme ====

Beyler, bayanlar, tavşanseverler, romalılar ben bu yazıyı hazırladığımda üniversite öğrencisiydim ve bir öğrenci yaratıcılığı ile bu yazıyı hazırladım. Demek istediğim eldeki imkanları değerlendirip biraz da hayal gücümü kattım. Eğer imkanınız ve maddi gücünüz varsa tavşanınız için daha iyi barınaklar hazırlayabilirsiniz. Gerçi Türkçe internet sitelerinde bu konudan daha iyi bir tavşan yaşam yuvası yapımı konusu yok. Bitirmem gerekirse yazıyı sonuna kadar okuyun ama birazda yaratıcılık katın tavsiyemdir.

===== / Yıllar sonra Gelen Güncelleme ====

Tavşanların yaşamlarını sürdükleri alanlar onlar için çok değerlidir.Tavşan kaldığı ortamı kendi doğan ortamındaki tavşan yuvası olarak görmekte ve değer vermektedir.

 1- Evde Tavşan Besleyecekseniz

Evde tavşan besleyecek iseniz ve yeni bir tavşan barınağı satın almak istemiyorsanız şanlısınız. Çok fazla alternatif mevcuttur. Genel olarak ilk defa tavşan besleyicilerin aklına takılan konu tavşan yuvası yapımıdır. Endişelenmenize hiç gerek yok. Evdeki küçük şeylerden büyük mucizeler yaratabilirsiniz. Örneğin kendi tavşanım yavruyken kullandığım ve kendi yapımım olan tavşan yuvasının resimlerini göstereyim. Elbette bu yuva tavşanın ilk geldiği zaman kullanılmış ve açılan kapılar ve pencerelerin kesilen plastik kısımları bıçak etkisi yaratmaması için yamanmıştır.

Kullandığım Malzemeler:

1- En büyük boy saklama kabı.

2-İrili ufaklı pek çok saklama kabı

3- Petshop dan alınmış suluk ( Ben pek kullanışlı bulmadım ve klasik kase kullandım. Lıkır lıkır içiyor kaseden :))

5- Bazı saklama kaplarında olan plastik elek( Tuvalet kabının üstüne koydum. Tavşanım epey sevdi 🙂 ve rahatça kullandı. )

Tavşan yuvası 1
Tavşan yuvası 1
Tavşan Yuvası 2
Tavşan Yuvası 2

Koçtaş ‘dan bulabildiğim en büyük saklama kabı ile başladım bu yuva yapımına 50 Tl gibi bir şeydi fiyatı. Penceler ve resimde görebildiğiniz gibi rahat çıkması için geniş bir kapı yaptım. Kestiğim plastik yavru tavşanıma zarar vermemesi için kenarları sağlamca yamadım. Elbette tavşanım yavru olması sebebiyle çok küçüktü. Zeminine marangozdan büyük talaş satın aldım ve zemine serdim. Gene bir saklama kabı ve marangozda kestirip üstüne plastik bir elek koydum. Bu sayede tuvalet kabını sağlıklı bir şekilde halletmiş oldum.
Bu yuva sayesinde tavşanım kısa sürede bu alanı sahiplendi. Yuvasına mümkün olduğu kadar müdahele etmedim ve tavşanımı yuvada iken rahatsız etmedim. Bu sayede tavşanım yuvayı sahiplendi. Örneğin duymadığı bir ses duyduğunda korkuyor ve yuvasına koşuyordu ufacık ayakları ile :). Yuvasının üstünü gene saklama kabının kapağını kapattım ve tavşanımın yuva haricinde yuvanın üstünde uzandığını farkettim.

Avrupalı 1 tavşanseverin yaptığı tavşan yuvası

2- Çiftlikte Çok Sayıda Tavşan Besleyecekseniz

Eğer onlarca tavşanı aynanda besleyecekseniz kalan yazıyı okuyun
Tavşan yuvası kurulmasına başlanmadan önce arazi eğimine, hava durumuna, sert rüzgarlara karşı bile dayanmasına, ve nem geçirmeyecek olmasına dikat edilmelidir.Tavşanın barınağı iklimden etkilenmeyecek şekilde kurulmalıdır. Geceleri hava akımlarından etkilenmemelidir. Aksi takdirde hastalanması kaçınılmazdır.

Tavşan yuvası hazırlanırken klasik olarak hafızalara kazınmış 4 tarafı tel ızgara olan yuvaardan bahsetmek gereksiz olur.Çünkü bu barınaklar tavşan dışında pek çok hayvanda kullanılmaktadır.Size tavsan-yuvasi-tavsan-barinagi-tavsanlik-resimleri-tavsanlar.neten yakın petshop dan temin edebileceğiniz kadar bulunması kolay bir düzenektir.Hem evde hem de tavşan çiftliklerinde en çok kullanılan tavşan barınağı budur.Temizliği kolaydır, tavşanın rahat etmesi için gerekli alan ve açıklık mevcuttur.Ayrıca tel tavşan ızgaras yuvasında koksidiyoz daha az görülmektedir.Bu durum hem tavşan sahipleri hemde “Kaliforniya Tavşan Deneme İstasyonu” tarafından da bilisel olarak test edilerek onay almıştır.

Eğer evde değilde tavşan çiftliklerinde tavşan besiciliği yapıyorsanız.Tavşan barınağında sıcaklık, nem, havalandırma ve iklimlendirme düzenekleri kurulması gerekmektedir.Genel olarav tavşanlar için ideal olan 10-20 arasında, nisbi nemin %60-%70 dolayında olmasına dikkat edilmelidir.Aydınlatma konusunda ortalama değer vermek doğru olmamakla birlikte 14 saatlik enerji verilebilir.Havalandırma için aspiratör kullanımı faydalı olmaktadır.Tel ızgalar kalında pencere veya delık açılması iyi olur.

Yazı epey uzun olduğunun farkındayım. Yazıyı 2 parçata bölmek durumunda kaldım. 1 evde tavşan beslenenler ve 2 Çok sayıda tavşan besleyenler diyerek ayırmak daha doğru oldu.

Not ben bu yuvayı yavru tavşan için hazırladığım. 4-5 aylık en fazla ufacık şirin bir tavşan olan zipzilla anında uyum sağladı ve sevdi. Fakat yıllar geçtikçe büyüdü ve tosun gibi oldu :). Bu yüzden siz değerli Tavsanlar.net ziyaretçilerine tavsiyem tavşanınız büyüyünce ahşap ve daha büyük bir tavşan yuvası yapmanız olmalıdır. Eğer ben bunlarla uğraşamam diyorsanız, satın da alamam derseniz bu tavşana işkence haline dönecektir. Benden söylemesi…

66 thoughts on “Tavşan Barınağı Yapımı (Evde veya Tavşan Çitliğinde Tavşanlık Kurulumu)”

  1. merhaba büyük bir ihtimalle yorumum gitmedi 2 adet tavşanım var ve bir tanesi nefes alırken aşırı derecede zorluk çekiyor nefes alıp verirken sesler geliyor ve sürekli tüy döküyor özellikle burun kısmında daha cok oldu bu durum.enfesiyon falan varsa diğer kardeşine de bulaştırır mı acaba daha çok küçük bir aylıklar ölmelerini istemiyorum lütfen yardım edin yemek yiyor fakat su içtiğini pek bilmiyorum.

  2. merhaba tavşanım nefes almakta güçlük çekiyor. Nefes alırken surekli sesler geliyor ne yapmalıyım bilemiyorum internette araştırma yaptım ama tam olarak bir sonuç bulamadım. Tavşanımda herhangi bir ishal söz konusu değil 2 adet tavşan besliyorum ve diğerine bulaştırır mı bilemiyorum ne yapmalıyım?

  3. Merhabalar, bahçemde 2 adet tavşan beslemek istiyorum.
    Bahçemde çimlik yeşil alan da var, tavşanlar için burada Ahşap bir ev yapıp orada beslemeyi düşünüyorum. Evin içine sokmayı düşünmüyorum.

    Hangi cins almalıyım? Loop cinsi dışarıda bakılmaya uygun mudur?

    2 adet alacağım ve çoğaltmak istemiyorum, ikisini de erkek mi yoksa ikisini de dişi mi almalıyım?

    Önerilerinizi bekliyorum.

    1. Merhaba benim 1 tavşanım var onun su içmedigini görüyorum ama şimdi baktım içmiş bence çok mu su içicek az mı
      Yorumlarınızı bekliyorum

      1. merhaba önceden tavşan beslemişliğim vardır ve eğer ki çok su içmiyorsa bir veterinere götür çünkü benimkinde de öyle olmuştu sonra bir farkettim ki kabız olmuşlar kendisi istemese de birazcık su içirmeye çalışyca marul ve havuç gibi Sebzeler iyidir fakat çok şekerli olmamalarına dikkat et ben kenarlarına çok hafif masaj yap

      2. Merhaba iki adet bebegim var 5 aylik ikiside erkek onlar icin cok mucadele ettim elimden geleni yaptim Ama yurtdisina goturemiyorim onlara mutlu bir yuva istiyorum

    1. bu şekilde tavşan beslemek sağlıklı olmayacaktır. İmkanlarınız geniş olması oldukça önemli tavşanın ve sizin için. Üzgünüm

  4. Merhabalar~ben evin balkonunda bir tane erkek tavşan besliyorum 6 aylık aşırı derecede koku oluyor 2 günde bir kafesini temizliyorum ama hayla koku oluyor kafeside çok konforlu değil normal demirli tavşan kafesi kışın ne yapabilirim odanın içinde kalsa çok koku olur balkonda çok soğuk olur siz ne önerirsiniz bi aralar vermeyi düşündük koku dan dolayı e kış geliyor evin içinde olmaz diye ama bakmak istiyorum o kadar heveslerle aldım devam ettirmek istiyorum soruma yardımcı okursanız çok sevinirim~ ve teşekkür ederim

    1. ” çok konforlu değil normal demirli tavşan kafesi ”

      Önerim öncelikle düzgün bir tavşan yuvası edinmeniz. Koku sorunu düzeltilmesine düzeltilir lakin öncelikle düzgün bir barınağı olmalı.

  5. Benim tavşanım eve çok alıştı bi ağzıma sıcmadığı kaldı gördüğü her yere işiyor kızamıyorum da hayvan diye ki zaten evde bir kardeşim var gerçi ona baktıkça hayvana şükrediyorum neyse bu tavsan çok rahat ya her eve isediginde ceza olarak taşıma kabina koyuyorum üç saat çıkarmıyorum ama inadıma daha fazla sıçıyor ne yapmalıyım

  6. Merhaba benimde bir sorum olucak ama. Evde tavşan besliyceğim. Fakat tavşanım daha 6 haftalık ve içimde ölür korkusu var. 1. Yaptığınız kafesten yapsam olur değil mi? Simdiden teşekkür ederim

    1. 6 haftalık çok küçük. Bakın bu kafes örnek oldu diye size fikir vermesi için yapıldı. Aysını yapmayın geliştirin yaratıcılığınızı kullanarak daha iyisini imal edin veya satın alın

      1. Evet biliyorum. Kafesi geliştirmeye çalışacağım. Tavşanım yarın geliyor. Sizce tavşan bakmak zor birsey mi?

    1. Usta ısal olmaması çok önemli isal oldu ve farkında olmamıs iseniz çok sıkıntı genelliklr kuru gıda verilmesi gerek agac yaprakları gibi sulu ve sebzeler kurutulup verilmeli besleme konusu cok önemli bende yeniyim 2 kez yanlış beslemeden dolayı kıl payı ishalden kurtulduk

  7. merhaba istanbulda oturuyorum bir tavsanım var kızım icin almıstım ama sahiplendirmek istiyorum evin icinde bakabilcek biri olursa verebilirim.

  8. Sevgili tavşanzilla biz bu tavşanı onunla bir ömür boyu beraber olma niyetiyle mevcut bakım şartlarından daha iyi şartlar sağlarız düşüncesiyle almıştık. Ancak evde yaşayan herkeste tavşanın tüyüne karşı allerjik reaksiyon gelişti. Tavşanı geldiği andan beri hepimiz yaklaşık 2 aydır hastayız. Tek tedavi temasın kesilmesi yoksa astıma ilerleyebileceğini söyledi doktorumuz. O yüzden tavşanı çok iyi bakabilecek birilerine vermek istedik. Yoksa bizim içinde ondan ayrılacağımızı düşünmek üzücü. Sizde yorumlarınızı insanların özel durumları olabileceğini düşünerek yaparsanız daha doğru olur diye düşünüyorum

    1. Tavşanzilla

      O zaman yorum alanında Tavşan sahiplendirmek istediğinizi ve size ulaşabilecekleri örneğin bir mail adresi yazın. Eğer ilgilenen olursa ulaşsın size. Diğer yorumları sileyim. Hatta tavsiyemiz hemen şu an tavşanınızı deneyimli birine emanet bırakarak tavşanınızdan uzaklaşmak sureti ile sağlınızı geri kazanmanız olacaktır.

  9. Merhabalar bizim 3 aylık aslanbaş lob kırması tavşanımız var. 2 aydır besliyoruz. Apartman dairesinde yaşadığımız için evde bakmamız biraz zor oluyor. Barınağa bırakmak istemiyoruz. Sahiplenmek isteyen varsa çok iyi bakmak koşuluyla bizimle iletişime geçebilirmi.

    1. Tavşanzilla

      Tavşanlar veya diğer evcil hayvanlar oyuncak değildir. Eğer koşuklarınız mümkün değilse bir anlık heves için gelecekte de evcil hayvan almayın veya besleneyin

  10. Tavsanim 3 gun oncr aldik ilk günkü gibi yiiyip içmiyo yada gezmiyo geliyo karnima yatiyo yem yemiyo cok cok az ekmek yedi birde 2yaprak feslegen yedi

    1. Nerde oturuyosuz ben büyük çekmecedyim tavşanım hollanda lop dişidir bir yaşında çifleşmek istiyo hırçınlaştı erkek tavşanınız hollanda lopsa alabilirim benim tavşanımın bütün saglıgı veteriner kontrolünde yapıldı yakınsanız ikisinide alabilirim

  11. Ben almayı düşünüyorum ama okulum var evde hep kutusunda mı durucak öğlen 12 den akşam 7-8 e kadar ?

    1. Ben evde tavşan beslediğim zaman evin içinde serbest halde bırakmış ve evi ona göre ayarlamıştık. Ben bir canlıyı kafese kapatılmasına karşıyım ama bazı tavşan besleyicileri evde bile olsa kafese tutuyor. Benim kişisel önerim bu şekilde beslemeyn.

  12. Benim 2 Tane Yavru Tavşanım Vardı Ve alalı 3 hafta oldu yuvalrı Güzeldi 🙂 Fakat 1 Tanesi Öldü 🙁 Acaba Diyer Tavşan Ölürmü Yani Yanlızlıktan Ölebilirmi İnş Ölmez Bir Yorum Yazarsanız Sevinirim Eğlenmesi İçin yuvasına Neler Koya bilirim ?

    1. Tavşanzilla

      yanlızlıktan ölme diye bir şey yok ama ergenliğe girdiği zaman çiftleşme isteğinden dolayı hırçınlaşabilir yanlız yavru tavşanlar. Siz tavşana ilgi gösterin, sevin ve kemirebileceği odun tahta parçalası koyun 1-2 tane

    1. Tavşanzilla

      kedi ile tavşanı beslemedim bir arada hiç ancak tahmin edebilirim. Kedide ki pati faktörü riskli olabilir bence

  13. Benim rex turu tavsanim ve ingiliz tavsanlarim var 4-5 ayliklar marul falam veriyorum ama yanlismis kuru ota basldim.Yuva olarak tahta bi yuvalari var yuvaya icine tahta tozu koymam gerekiyor mu cinsiyet nasil ogrenecegiz

  14. slm benim iki buyuk tavsanim var ikiside kardesler ikiside erkek diye aldim ama biri bugun dogum yapti 4 bebekte öluydu olduklari yer ve evleri ferah ve temiz ama disarda.. bebekler neden öldu kardes olduklari icinmi? bebekleri hep ölümu olucak?? ve tekrar birlesme zamani ne zaman bilmiyorum simdi ikisini ayri yerlerde tutuyorum.

    1. Tavşanzilla

      Doğumdan hemen önce erkek tavşanı ayırınız. Erkek tavşan yavrulara zarar vermiş olabilit. Ve doğal yavrulara el sürmeyiniz.

  15. TavşanımBirManyak

    Merhaba Benim 3 adet tavşanım var yalnız biri ilk aldığım günden belli ıssıriyor beni ve 1 ay oldu alalı onu suan 2 kg civarında elimi tirmaliyor ıssıriyor ve sevmemi istemiyor daha önce çok tavşan besledim ilk defa boylesiyle karşı karşıyayım sabah yemek vermeye gittiğimde beni görünce hızlı bir depar atıp ayak parmagimi ısırıp kaçıyor benim odayı boşaltıp onlara verdim neden böyle yapıyor olabilir ne yapmalıyım Cinside beyaz rex gözleri kırmızı mavi arka ayakları çok büyük birde diğer erkek tavşana halleniyor

    1. Tavşanzilla

      100 tavşan ciddi bir rakam. Özellikle erkek ve dişi tavşanları ayırmaz iseniz hızla çoğalacaklardır. Cevap vermeden önce kafes ticari faliyet için mi??

  16. Merhaba. Beni bilgilendirdiğin için teşekkürler. Birkaç sorum var:
    •Evde tavşan besliyorum. 2 tane tavşanım var. Acaba evde o kaplardan yapsam bir sorun çıkar mı?
    •Tavşan kafesini kaç günde bir temizlemek gerekir?
    Açıkcası bu soruları cevaplarsan çok sevinirim…

    1. 2. sorunuzun cevabı tavşanın yaşına göre değişkenklik gösterecektir. Tavşan kaç aylık ?

      birinci soruya gelirsek yaratıcı olun. Sadece saklama kabı kullanmanız şart değil. İmkanınız varsa ahşap malzemelerden oldukça çık tavşan yuvaları yapabilirsiniz.

  17. merhaba ben yarın tavşan alıcam ama kafesi yok kafesini almayada param yok nasıl yapıcam saklama kabıda çok pahallı

    1. Tavşanzilla

      Evde mi besleyeceksiniz?? İlla saklama kabı olması şart değil. Biraz yaratıcı olmaya calisin. Evdeki imkanları zorlayın. Çok küçükse ilk bir kaç gün geçici olarak karton kutuları keserek geçici yuva yapabilirsiniz. Ek olarak varsa ahşap kasaları parçaları ilede yuva yapmak iş görür

  18. Merhaba, tavsan almak istiyorum Istanbul’da yasiyorum ama hic bir ilan yok neredeyse, hepsi eski ilanlar ellerinde kalmamis vb. Nereden alabilecegim konusunda bir fikriniz varsa cevap verirseniz cok guzel olur. Netherland Dwarf cinsi ariyorum.

    1. Tavşanzilla

      bu konuda yardımcı olmayacağım ne yazık ki. türkiye de tavşan sahiplendirme ilanları yok gibi bir şey

  19. Merhaba tavşanimi alalı 3 gün oldu şu an balkonda bakiyorum , hastalancak diye korkuyorum konudada anlatildiği gibi el yapimi yapacağım eğer hafta sonuna kadar yapamassam annem tavşanı evin bahçesinde kümesde baktircak zaten 4. Kattayiz surekli assagi inip cikamam zaten tavsan da kucuk yerde sıkılır anlatamadım gitti yaa ????

    1. merhaba çok mutlu oldum sizin adınıza
      Bu konuda anlattıklarımı aynısını yapmak yerine kendinize göre geliştirin. Çünkü tavşan büyüdükte bu yuva küçük gelecektir ona. Ben bu yuvası öğrencilik imkanları ve 3-4 aylık bir tavşanın barınması için yaptım. Demek istediğim kendinizce daha ferah ve kullanışlı tavşan yuvaları tasarlayabilirsiniz.

      Evde besleyecekseniz. Tavşanın yaşam alanına temiz olmasına dikkat ediniz. Tavşanın hasta olmasını istemeyiz.

      Son olarak sitemiz https://tavsanlar.net konularını okursanız size doyurucu bir bilgi sağlayacaktır. https://tavsanlar.net/tavsan-bakimi-hakkinda-bilgi/tavsan-bakimi-hakkinda-sik-sorulan-sorular konusunu ziyaret edebilirsiniz.

      1. Zaten kafes çok iğrenç 1 hafta zor yaşar bence, eskiden tavuklar vardı içinde,içi de zaten hep tavuk pisliği dolu görünce midem bulaniyo annem anlasa keşke, tavşana yazık çin işkencesi gibi ???

  20. Olm. İnsan .su .s iteye. Tawsanın yawrusu nu nasıl koror onu yazın lnnn iii ki en buyuk tawsan sitesi berbat bir yer hic begenmwdim

    1. Yağmur hanım yazınızdan çevirebildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım

      “Tavşanın yavrusunu koruması” demeye çalıştığınız konu tavşanın yavrusunu sizden sakınması ve yavruya dokunmak istediğinize size direnmesi ve ses çıkartmasıdır. Siz sakın yeni doğmuş tavşan yavrularına dokunmayın. Aksi takdirde kokunz yavru tavşanın üzeride kalır ve anne tavşan yavru tavşanları redder. Yavru tavşanlara dokunmayın.

      Eğer yavru tavşanlara dokunduysanız veya anne tavşan yavrularını reddeydiyse( iyice gözlemleyiniz eğer anne tavşan gerçekten yavrularını reddeydiyse) yavru tavşanları el ile beslemeniz gerekmektedir. Veterinerden yardım ve bilgi almanız mantıklı olacaktır.

      Diğer yazdıklarınızı gözardı ediyorum

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tavşan 🐇
Scroll to Top